VIDEO Bijenkunstwerk in Wevelgem heet Relais

Redactie KW

Met een groot feest werd het kunstwerk in het park ingewijd. De ramen van het prieeltje waar de bijtjes huizen werden vrij gemaakt, zodat het publiek via de houten trap het onafgebroken werk van de bijen kon bewonderen.

De fuik die dienst deed als tijdelijke woning is verwijderd, zodat enkel nog de hangende bijengraat overblijft. Dat is al een schouwspel op zich. Het was Luc Lannoy van de werkgroep Kunst die na het woordje van de kunstenaar Franse Céleste Boursier-Mougenot de naam van het kunstwerk bekend maakte. Het krijgt de naam Relais.

Het kunstwerk legde een lange weg af, het idee ontsproot bij Céleste Boursier-Mougenot al in 2012. “We kozen voor de naam Relais om verschillende redenen”, verklaart hij de naamkeuze. “De bijen leggen als het ware een estafettewedstrijd af bij hun werk naar de bloemen en terug naar de bijenkorf. Relais betekent het elkaar aflossen in het werk zoals estafettelopers de stok doorgeven aan de volgende loper. Relais betekent ook ‘verbinding’ en dat is precies wat wij hier doen. We maken een verbinding tussen het ene prieeltje waar de zoemende en werkende bijenfamilie zorgt voor heel wat beweging en het andere prieeltje waar hun activiteit in licht en rook wordt omgezet. Tenslotte geef ik ook de stok door aan de gemeente Wevelgem. Ik geef het kunstwerk aan hen door, waar ik weet dat het in uitstekende handen zal zijn.”

Uniek in de wereld

En of hij tevreden is met het resultaat. “Absoluut, ik ben tevreden als de mensen tevreden zijn. Dit is iets unieks in de wereld, bijen worden gekweekt in bijenkorven voor het gemak van de bijenkweker, maar in de vrije natuur is dat niet zo. Hier simuleren we een bijenfamilie in de vrije natuur, je ziet de bijengraat groeien. Nergens ter wereld kan je het van zo nabij zien als hier.”

En daarbij komt dus nog dat de activiteit van de bijen wordt geregistreerd en door een algoritme, dat door de kunstenaar zelf werd ontwikkeld, wordt omgezet in klank en rook. Hun activiteit bepaalt met welke tussenpauzes het licht wordt geactiveerd in het andere prieeltje, en hoe sterk de uitstoot is van de rookmachine.

Feeëriek

De gemeente spaarde kosten nog moeite om Relais voor te stellen aan het publiek. De opening werd toepasselijk ‘Instuif’ genoemd Het park werd herschapen in een kinderparadijs, er waren drankjes en hapjes. En heel veel nieuwsgierigen. Zo ook Luc en Therèse Vanlede die beamen dat 30.000 euro is inderdaad veel geld is voor een kunstwerk. “Maar ‘t Is toch iets speciaals”, vindt Luc. “Ik heb al heel wat beelden gezien in andere gemeenten waar ook veel geld voor betaald is, waar je je zeker ook kan afvragen of het dat wel waard is. Nu, ze zeggen dat het mooier is in ‘t donker dan in het licht. We wonen net achter het park, wanneer de bladeren van de bomen zijn in de winter zullen we het kunnen zien vanuit ons huis.

Nathalie Debavelaere en Yannick Samyn zijn net zoals zovele andere inwoners nieuwsgierig naar het nieuwe sieraad. “Het past perfect in het park dat de laatste jaren een prachtige metamorfose heeft ondergaan”, zegt Nathalie. “Het spektakel is het mooist ‘s nachts, zeggen ze. Dan zullen we zeker en vast eens hier komen genieten op het einde van een avondje uit.”

Het geheel oogt inderdaad heel feeëriek. Het rode knipperende licht, de mist die soms doorzichtig en soms heel onstuimig is en de gekleurde spots in de bomen maken van het geheel een lust voor het oog. Het kunstwerk “Relais” zal niet altijd actief zijn, zoals de bijtjes. Maar wel bij valavond als het schouwspel het mooist is.

https://www.youtube.com/watch?v=O4PvBaols38

(SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier