VIDEO 400 sympathisanten eisen priester Luk terug

Redactie KW

De stoet in Brugge wandelde tot aan het Bisschoppelijk paleis. Daar liet niemand zich tonen.

De vredevolle optocht vertrok rond 14.00 uur in het hartje van Brugge, op het Bargeplein. Een 70-tal personen kwamen aan met een bus die vertrok vanuit Zwevezele. Daarnaast kwamen er heel wat mensen afgezakt naar Brugge met hun eigen vervoersmiddel. Samen wilden ze hun stem laten horen.

“Geef onze priester terug”

De tocht verliep rustig en op een tactvolle manier. De politiediensten deden hun uiterste best om alles verkeersveilig te houden. De tocht werd voorafgegaan door drie politieagenten op motor. Daarna kwam het trommelkorps, met daarachter de grote volksmassa.

De betogers uitten hun steun aan priester Luk. Ze zongen liederen en riepen in koor enkele slogans, zoals: “Priester Luk moet blijven” of “Geef onze priester terug”. Er werden spandoeken gemaakt met een foto van Luk Brutin en verschillende spreuken: “Preek geen vrede maar breng vrede”, “Ouderwets en veel gezwets”…

Geen bisschop te zien

Ook droegen de gelovigen een houten doodskist met als titel: “Herdenk priester Luk”. De bezoekers van stad Brugge keken vol bewondering toe en bekeken de spandoeken.

Bij aankomst op het plein aan het Bisschoppelijk paleis stond de witte deur wijd open. Toch kwam er niemand naar buiten. Wel merkwaardig: op de bovenverdieping was er plots een hand uit het venster te zien. Er kwam een camera te voorschijn, die enkel beelden vastlegde. Dit duurde een tweetal minuten. Wat er precies gebeurde, was onduidelijk.

“Erken uw fout”

Op het einde sprak Kristo van Holsbeeck van de parochieraad en tevens organisator van de tocht, mooie woorden uit voor het publiek. “Met deze optocht willen wij een duidelijk signaal geven naar het bisdom toe. Zij maakten een fout. Erken uw fout en geef onze priester terug. Wij blijven hoopvol en blijven Luk Brutin steunen.”

Bij het vertrek aan het paleis werden de kaarsen, de spandoeken en de houten kist achtergelaten aan het Bisschoppelijk domein. Iedereen die meestapte, hoopt natuurlijk dat het bisdom hun eerdere beslissing zal hierzien.

“Bisschop Lode Aerts zal toch iets moeten ondernemen. Zoniet, zetten wij nog een stap verder. Er volgen nog acties”, volgens Philippe Vandemoortele en het hele parochieteam.

(NS/ foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier