VIDEO – 250 personeelsleden trekken de straat op tegen privatisering in Oostende

© GLO
Gillian Lowyck

Met de Sint en Zwarte Piet op kop trok vrijdagmorgen een stille optocht door de straten van Oostende. Zo’n 250 personeelsleden van de catering, thuis- en gezinszorg protesteerden tegen de plannen van het stadsbestuur om de diensten te privatiseren. Eerder had de burgemeester het overleg met de vakbonden opgeschort. De actievoerders waren dus niet welkom in het stadhuis.

Ondanks het vroege uur en de regen namen zo’n 250 personeelsleden van de stad deel aan de stille optocht. De deelnemers stapten van aan het Sociaal Huis tot aan het stadshuis in de Alfons Pieterslaan, met op kop Sinterklaas en Zwarte Piet, begeleid door rouwmuziek. De vakbonden ACV Openbare Diensten, ACOD en VSOA dienden samen een stakingsaanvraag in voor vrijdag. De personeelsleden die staken zijn voornamelijk mensen uit de getroffen diensten. De rest van het stadspersoneel legt het werk niet neer. Toch gingen de meesten na de optocht weer gewoon aan het werk.

Onder het motto ‘Iedereen Oostendenaar, maar wij zijn de sigaar’ protesteren ze tegen de plannen van het stadsbestuur om de catering, thuis- en gezinszorg te privatiseren. Er is vrijdag wel een minimale dienstverlening, zodat onder meer de maaltijden van het woonzorgcentra en het ziekenhuis niet in het gedrang komen.

Burgemeester laat zich niet zien

Donderdagavond raakte bekend dat de burgemeester het overleg met de vakbonden opschortte. Ze wilden dan ook de actievoerders niet ontvangen: “Aangezien de vakbonden ervoor hebben gekozen om te staken in plaats van verder te overleggen”, klinkt het. “Er is wel degelijk een verschil tussen actievoeren en staken. Staken is immers een legitiem maar ultiem actiemiddel. Wie kiest voor staken, schort het overleg op. Stakingen aankondigen en degelijke gesprekken met elkaar, met respect voor elkaars positie, gaan niet samen.”

De burgemeester zet ons voor een voldongen feit. De mededeling kwam ook op een erg bitsige toon

Hoewel het stadsbestuur had aangekondigd de stakers niet te ontvangen, kwam Sinterklaas toch een brief afgeven aan de burgemeester. Uiteindelijk ging er heel wat personeel toch naar binnen, waar de betogers luidkeels hun ongenoegen lieten blijken. De burgemeester zelf liet zich niet zien.

VIDEO - 250 personeelsleden trekken de straat op tegen privatisering in Oostende
© GLO

Niki en Marian van de thuiszorg stapten vrijdag mee in de optocht, maar gaan straks weer gewoon gaan werken. “We nemen deel omdat we inzitten met onze toekomst, natuurlijk. We zitten ook in met onze klanten. Ze weten het nog niet allemaal, maar zij die op de hoogte zijn reageren verbouwereerd. Wij gaan na de optocht weer gewoon verder werken, want we willen onze klanten niet in de steek laten. Toch zijn we solidair met onze collega’s“, klinkt het.

Volgens Martine Dewitte van het ACV Openbare Diensten is er nog geen overleg geweest over de privatisering. “En dat het overleg nu opgeschort is, is erg. De burgemeester zet ons nu voor een voldongen feit. De mededeling kwam ook op een erg bitsige toon.”

Slag in het gezicht

Volgens provinciaal secretaris Mathieu Godefroidt van ACOD LRB West-Vlaanderen beseft Bart Tommelein niet welke “slag hij in het gezicht van het personeel heeft gegeven”, zegt hij. “Dat de burgemeester ons nu niet wil ontvangen, vind ik triestig.” Er stond een overleg op planning om de maaltijdcheques van de personeelsleden te doen stijgen. Dat is nu opgeschort. “Over de privatisering is er nog niet gesproken, enkel informeel. De komende weken plannen we nog acties, dat zullen we nu overleggen met het personeel”, geeft hij nog mee.

Het personeelsrestaurant van de Boarebreker blijft nog tot de gemeenteraad van zaterdag 14 december gesloten. Er gaat een petitie rond en ook op de gemeenteraad zelf zullen de vakbonden aanwezig zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=la6VxVIY7Hk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier