VIDEO – 10.000 bezoekers tekenen present op opendeurdag luchtmachtbasis Koksijde

© TV
Redactie KW

In Koksijde zette de luchtmachtbasis woensdag zijn deuren open voor het brede publiek. Jong en oud kon een kijkje komen nemen naar de straaljagers en helikopters van Defensie. Daarbovenop konden de bezoekers genieten van enkele spectaculaire luchtdemonstraties.

Meer dan 10.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen langs op de luchtmachtbasis van Koksijde. Naar jaarlijkse gewoonte zette de basis zijn deuren open voor het brede publiek. Sinds er al enkele jaren geen echte airshow meer is, staat 28 augustus met stip aangeduid in de agenda van vliegtuigspotters en luchtvaartliefhebbers.

Hoe dan ook had de opendeurdag op bepaalde momenten meer weg van een echte airshow dan een opendeurdag. Onder andere de nieuwe reddingshelikopters (van het type NH90) vertoonden enkele kunstjes. De Marchetti’s van de luchtmacht (opleidingstoestellen) vierden vandaag hun 50ste verjaardag, en dat moest duidelijk gevierd worden. En natuurlijk was de F16 ook van de partij.

https://www.youtube.com/watch?v=ngcx1o_JoCk

De bezoekers kwamen van overal uit Europa. Zo ook Jeremie Baurance (35) uit Rijsel, al jaren gepassioneerd door luchtvaart. “Ik heb speciaal een dag verlof genomen voor deze opendeurdag. Ik vond het noodzakelijk om een kijkje te komen nemen, want zo ver is dit niet van Rijsel, hé”, knipoogt Jeremie.

VIDEO - 10.000 bezoekers tekenen present op opendeurdag luchtmachtbasis Koksijde
© TV

Niels en Gerrit Hagendorf uit Duitsland passeerden eerder toevallig langs de basis. “We hebben gehoord dat hier iets te doen was vandaag, dus kwamen we even een kijkje nemen. Het bevalt ons zeer, maar het is wel een beetje heel druk”, aldus de Duitse toeristen.

Natuurlijk waren bewoners uit de gemeente Koksijde ook van de partij. Zo ook Eddy Callewaert (68), die in een vorig tijdperk soldaat was bij de luchtmacht. Eddy beleeft deze opendeurdag met een dubbel gevoel. De basis verhuist tegen 2023 naar Oostende, en dat bekoort duidelijk niet iedereen. “Langs de ene kant vind ik deze opendeurdag fantastisch. Langs de andere kant is het natuurlijk zeer spijtig dat dit misschien een van de laatste edities is. Ik vind het jammer dat de basis verdwijnt. Koksijde en zijn luchtmachtbasis zijn zoals Brussel en Manneken Pis, ze zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden”, zegt Eddy.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier