Viktor organiseert actie voor zelfmoordpreventie na overlijden jeugdvriend

Viktor Vandaele in zijn kamer, van waaruit hij twaalf uur op Twitch zal streamen voor het goede doel.©Johan Sabbe
Viktor Vandaele in zijn kamer, van waaruit hij twaalf uur op Twitch zal streamen voor het goede doel.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Begin december verloor Viktor Vandaele zijn beste jeugdvriend. Amper 20 jaar, zelfdoding. “Ik had nog bijna wekelijks contact met hem”, zegt hij aangedaan. “Ik ben er helemaal kapot van. Ik merk om me heen hoeveel jonge gasten met de zin van hun bestaan worstelen en het niet meer zien zitten. Hoog tijd om onze ogen daarvoor te openen. Vandaar dat ik een actie opzet ten voordele van de Zelfmoordlijn 1813 en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.”

Het komt erop neer dat Viktor op 27 december twaalf uur een talkshow zal streamen via het online platform Twitch. Niemand is verplicht geld te doneren, maar uiteraard is het de bedoeling om een mooi bedragje voor de genoemde goede doelen bijeen te krijgen.

Onder accountnaam VlaamseGrond actief

Viktor (20) woont bij zijn ouders Stefan Vandaele (50) en Sofie Vanhecke (51) in de Keibergstraat. Hij heeft twee oudere broers Bart (24) en Wouter (22), die beiden het huis uit zijn. Viktor volgt het eerste jaar grafische vormgeving aan Syntra West. Om tegelijkertijd wat geld te verdienen, werkt hij momenteel als jobstudent in de plaatselijke doe-het-zelfzaak Hubo. Hij kan de centen goed gebruiken, want als gepassioneerde gamer investeert hij graag in degelijk computermateriaal. Hij brengt veel van zijn vrije tijd op zijn kamer door, van waaruit hij op het online platform Twitch geregeld aan livestreaming doet onder de accountnaam VlaamseGrond. Hij heeft voor zijn kanaal zo’n 200 volgers. Op Twitch kun je computerspellen streamen, maar ook interactieve talkshows en zelfs fitness.

Praten en zeker geen dingen opkroppen

Viktor heeft vanwege de familie van zijn overleden Torhoutse jeugdvriend de toestemming gekregen om zijn benefietactie te organiseren ten voordele van de Zelfmoordlijn en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. De ouders, broer en zus van de dode jongen vragen wel discretie en willen geen namen in de krant.

“In de basisschool trokken we veel samen op”, gaat Viktor in de tijd terug. “We waren boezemvrienden. Als ik het eens moeilijker had, stond mijn maat altijd voor me klaar. Door dik en dun. Later bleven we elkaar zien, onder meer in het jeugdhuis De Troubadour en in het uitgaansleven. Al was dat als gevolg van corona dit jaar toch iets minder. Toen ik het vreselijke nieuws over de zelfdoding hoorde, zakte de grond onder mijn voeten weg. Zo jong! Waarom toch? Mijn jeugdvriend verloren… Dagen liep ik erover te piekeren en uiteindelijk besliste ik om een financiële actie op te zetten ter ondersteuning van zelfmoordpreventie.”

“Als je met zware problemen worstelt, praat erover”

“In mijn vrienden- en kennissenkring vraag ik geregeld: gaat het met jou? Want ik weet dat veel jonge mensen met problemen van diverse aard rondlopen. Meestal komt er dan een woordenvloed terug, wat voor de betrokkenen oplucht. Ik kan het niet genoeg beklemtonen: als je met zware problemen worstelt, praat er dan over. Dingen opkroppen, heeft geen zin. Babbelen doet deugd. Veel meer jongeren dan je zou denken, lopen risico op zelfdoding. Het gebrek aan perspectief in de huidige coronatijden maakt het allemaal nog een stuk erger.”

“Mijn leeftijdgenoten kennen me vooral als gamer, maar ik ben ook veel met spiritualiteit bezig. In de zomer ben ik al een aantal keer voor een week met een groepje naar het Franse Taizé getrokken. Daar diepzinnig praten met jongeren die je op voorhand niet kent, vind ik heel verrijkend.”

‘Charity Stream’ op 27 december via Twitch

Het zal niemand verbazen dat Viktor zijn actie ten voordele van de Zelfmoordlijn en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding via Twitch laat verlopen. “Op mijn kanaal VlaamseGrond zal ik op zondag 27 december voor een livestream van twaalf uur zorgen, van 12 uur ’s middags tot middernacht”, legt hij uit. “Onder de naam Charity Stream Viktor wordt het een talkshow met hopelijk veel reacties van wie de uitzending volgt. Geld doneren voor het goede doel is vrijblijvend, al is dat uiteindelijk de bedoeling van mijn actie. Maar kijken en luisteren zonder financiële bijdrage mag ook. Er hangt geen enkele verplichting aan vast. Alle geld wordt via een PayPal-account automatisch doorgestort naar het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Los van de livestream een bijdrage storten op het rekeningnummer BE24 4338 1416 1138 van die vzw is eveneens mogelijk, maar graag mij het bedrag laten weten. Ik zit nu al boven de 100 euro, al hoop ik op veel meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier