Victor Capenol trotseert mytische Stelvio als… diabetespatiënt

Victor Capenol: "Ik heb geen seconde getwijfeld toen we als ambassadeurs voor de Diabetes Liga werden gevraagd om deel te nemen aan de Climbing for Life Challenge." © GF
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Lauwenaar Victor Capenol bedwong op 15 juni de mythische Stelvio, zonder ervaring maar met diabetes en heel wat motivatie.

Enige tijd geleden brachten we het verhaal over de 19-jarige Victor en zijn waanzinnige uitdaging. Zonder enige vorm van sportieve ervaring was het doel om de almachtige Stelvio per fiets te gaan trotseren. Een waar huzarenstukje wetende dat zelfs de meest doorwinterde fietsveteraan er vaak de tanden op kapot bijt. De uitdaging voor Victor werd nog extra aangescherpt want de student verpleegkunde kampt ook met diabetes.

“Ik heb geen seconde getwijfeld toen we als ambassadeurs voor de Diabetes Liga werden gevraagd om deel te nemen aan de Climbing for Life Challenge.” Moe maar tevreden blikt Victor terug op een succesvolle uitdaging die, terecht, meer dan één blik van verwondering teweeg bracht. “Ik had inderdaad bij wijze van spreken nog nooit op een fiets gezeten, dan kan ik me perfect inbeelden dat vooral wielerliefhebbers vreemd opkeken. 1.500 hoogtemeters, meer dan 20 kilometer, haarspeldbochten en een stijgingspercentage dat over de 7 procent loopt, het zijn inderdaad de zaken waar rasechte coureurs nog steeds de bibber van krijgen. Maar in 2 uur en 25 minuten heb ik het Italiaanse beest kunnen temmen. Een duidelijk signaal dat men zelfs met een ziekte heel wat kan verwezenlijken in het leven.”

Ik had inderdaad bij wijze van spreken nog nooit op een fiets gezeten, dan kan ik me perfect inbeelden dat vooral wielerliefhebbers vreemd opkeken

Het huzarenstukje werd natuurlijk grondig voorbereid en Victor kon rekenen op een professionele omkadering. “Zes maanden lang werd ik begeleid door specialisten die een trainingsschema hadden opgesteld en ook advies gaven over voeding en eetgewoonten”, klinkt het. “Het is en blijft natuurlijk een uitdaging, maar het toont aan dat ik niet alleen de Stelvio maar ook mezelf kon overwinnen. Ik had voor aanvang wat last van zenuwen waardoor het zoeken was om mijn glycemiewaarden te regelen, maar al snel merkte ik dat sporten een erg positieve invloed had hierop. Ik heb er dan ook geen last meer van gehad”.

Of er in de toekomst nog uitdagingen volgen daar kan Victor nu nog niet op antwoorden, maar zijn fiets hangt hij nog niet meteen aan de haak. “Sporten is gezond en dat kon ik nu aan de levende lijve ondervinden. Fietsen heeft een erg positieve invloed gehad op mijn diabetes dus ik ga gewoon blijven trappen op die pedalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier