Vichtse duikclub maakt de borst nat voor jubileumjaar: “Iedere duik is een overwinning”

In het zwembad oefenen de duikers voor een volgend brevet of om hun duiktechniek te verbeteren. © XC
Redactie KW

De Vichtse duikclub The Stingrays viert op zondag 15 zijn 50ste verjaardag. De duikclub heeft zijn met vissen versierd clublokaal in de Lendedreef in Vichte. De duikers zullen hun verjaardag met verschillende activiteiten vieren.

De club werd 50 jaar geleden gesticht door Jeremy Bekaert, Pol Six, Daniël Pattijn en Jimmy Berton. Dit jubileumjaar wordt nog specialer, want ze hebben nu ook ze een aanvraag ingediend om de titel ‘koninklijke’ te mogen dragen. Nu zondag organiseert de club een feestduik voor de leden. Een week later nodigt de club de gemeentebesturen van Deerlijk en Vichte uit voor een feest samen met de leden. Alle leden zijn ook uitgerust met een sporttas met daarop een speciaal 50 jaar-logo.

Hier kom je niet alleen om te duiken. Je maakt hier vriendschappen voor het leven

De club telt tegenwoordig zo’n 85-tal leden van 14 of ouder en 10 tot 12 leden van 8 tot 14 jaar oud. Huidig voorzitter Arlindo Alves (44) uit Zulte herinnert zich nog goed hoe hij bij de club belandde jaren geleden. “Ik keek vroeger al op naar de Franse duiker Jacques-Yves Cousteau. Hij was een echte pionier en ik had veel van hem gezien op tv. Later vertelde mijn buurman Dieter T’sjolle me dat hij lid was van deze duikclub. Ik heb dan een initiatieles meegedaan en toen merkte ik dat het helemaal mijn ding was”, weet Arlindo nog.

Op locatie duiken

De club oefent wekelijks in het Lago zwembad in Zwevegem, daarvoor was dat nog in Deerlijk. “We kijken nu reikhalzend uit naar Vichte. Misschien doen we dan nog eens een feestje. We zullen dan eindelijk dichtbij ons clublokaal kunnen trainen”, hoopt Arlindo. Naast de wekelijkse training gaat de club ook op locatie duiken. Zo gaan ze maandelijks naar de Barges, een oude steengroeve in Doornik van wel 40 meter diep. Maar ook naar de Oosterschelde in Nederland of de Gavers in Harelbeke. “Mijn eerste keer echt duiken was in de Barges in Doornik. Het is daar donker en er zwemmen vissen zoals karpers en snoeken rond. Het water is met acht à negen graden best fris, maar ik voelde er toen helemaal niks van door de adrenaline van de eerste keer. Ik kwam boven met een glimlach op mijn gezicht. Ik had zo’n voldaan gevoel dat ik dit zeker de komende 30 jaar wilde doen”, vertelt Arlindo.

“Iedere duik is uiteindelijk ook een overwinning. Je bevindt je in een omgeving waar we eigenlijk niet voor gemaakt zijn. Je bent volledig afhankelijk van je duikbuddy en je voorraad perslucht. Maar het mooiste is dat je de natuur ziet op een manier die weinigen zien”, vult Mike Vanderkerckhove (51), lid van de club aan.

Duiken is een echte buddysport, je gaat per twee of drie duiken en moet 200 procent op elkaar kunnen rekenen. “Kameraadschap is bij ons dus echt belangrijk, hier ga je niet alleen om te duiken. Je maakt ook vriendschappen voor altijd”, klinkt het.

Volg een initiatieles

Maar een duiker wordt je niet op één dag. Binnen het duiken bepalen behaalde brevetten met welk materiaal en hoe diep je mag duiken. Vooraleer iemand een brevet kan behalen, moet die veel oefenen en krijg je ook theoretische vakken. “We hebben in onze zwemclubs een tiental instructeurs die voor elk brevet kunnen les geven. We kunnen dus zowat alle brevetten in onze eigen duikclub aanleren. Per brevet krijg je een kaart van een officiële instantie waarmee je kan bewijzen hoe diep je mag duiken”, vertelt Arlindo.

Heb je interesse om zelf te leren duiken? Dan kan je een initiatieles komen volgen. “Het enige wat je moet kunnen, is zwemmen. Je moet wel ook eerst langs de dokter passeren om te zien of je medisch geschikt bent. Want ademen met perslucht is niet goed voor mensen met longaandoeningen of hartziektes”, weet de voorzitter. (XC)

Meer informatie over de duikclub op: stingrays.azurewebsites.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier