Vichtse brouwerij Verhaeghe verdubbelt capaciteit dankzij nieuwe brouwzaal

De nieuwe zijn voorlopig met bubbeltjesplastiek omzwachteld tot de werken gedaan zijn. Op deo foto Peter Verhaeghe, brouwer. © XC
Redactie KW

Het gaat Brouwerij Verhaeghe voor de wind. Door de grote vraag is een uitbreiding van de capaciteit noodzakelijk. De 40 jaar oude brouwzaal wordt volledig vernieuwd. De nieuwe ketels en machines zullen in januari volgend jaar voor het eerst in werking treden.

Werkmannen lopen druk heen en weer langs de nieuwe vaten en stookketels. Alles is voorlopig nog ingepakt in dikke lagen plastic om de nieuwe machines niet te beschadigen tijdens de verbouwingen. Trots loopt brouwer Peter Verhaeghe langs de nieuwe machines: “Met deze nieuwe brouwzaal zullen we volgend jaar twee brouwsels kunnen maken in plaats van één nu. We verdubbelen dus onze capaciteit. Een brouwsel is goed voor zo’n 100 hectoliter bier of ongeveer 40.000 flesjes.” De brouwerij beschikt over een uitgebreid gamma maar staat onder andere bekend in de streek voor het Streuvelsbier, Duchesse de Bourgogne en de Vichtenaar.

We willen vooral autonoom blijven en dus financieren we deze uitbreidingen volledig zelf

Export naar Zuid-Korea

De nieuwe brouwzaal is slechts een onderdeel van de uitbreidingen die al enkele jaren bezig zijn. “De vraag wordt steeds groter en ons bedrijf moet meegroeien. Toen we begonnen, leverden we aan Nederland, Italië en Frankrijk. Bizar genoeg exporteren we nu vooral naar overzeese gebieden zoals Canada, de Verenigde Staten, Japan en Aziatische landen als Zuid-Korea en minder naar buurlanden. We werken nu vooral op vraag van bedrijven en dat willen we zo houden”, vertelt Karl Verhaeghe, zaakvoerder en broer van Peter. De brouwerij maakt zich sterk een traditioneel familiebedrijf te blijven. “We willen vooral autonoom blijven en dus financieren we deze uitbreidingen volledig zelf. Als je moet hollen om aan de vraag te voldoen, dan weet je dat deze investering noodzakelijk is. Ik hou niet van cijfertjes maar ik kan alvast zeggen dat het een stevige investering is“, zegt Karl.

De uitbreidingen begonnen met de aanbouw van een nieuwe kantoorruimte en magazijnruimte in 2010. Daarna kwam er een gloednieuwe bottelarij en vatenlijn. In 2015 werden nieuwe eikenhouten vaten gekocht voor het Vlaams roodbruin bier.

De nieuwe brouwzaal zal in januari 2020 in werking treden. Tot dan staat de productie op een lager pitje. “Voor we aan deze werken begonnen, hebben we uiteraard een grote voorraad aangelegd. Het Duchesse-bier moet tussen een half jaar en een jaar rijpen in de vaten, dus daar hebben we zeker marge”, verzekert Karl.

De eerste testen zullen begin december plaatsvinden. Het eerste wat de brouwerij dan zal brouwen is… water. “We starten met water om na te gaan of alles goed is afgesteld en of de dichtingen perfect afsluiten. Pas daarna stroomt er bier door de buizen. De smaak zal trouwens niet veranderen”, verzekert Karl. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier