Vichte gaat 900 jaar terug in de tijd tijdens feestweekend: reus Ventie Spoelies herrijst

Noël Peers, hier voor het het Oud Kasteel in Vichte waar een deel van het feestprogramma zich afspeelt, is zowat 'de chef logistiek' van het feestweekend. © XC
Redactie KW

Naar aanleiding van het 900-jarig bestaan van de Anzegemse deelgemeente Vichte organiseert de Vichtse dorpsraad een volledig feestweekend. Van vrijdag 5 tot zondag 7 juli kan je in Vichte terecht voor gidsbeurten langs historische plaatsen, waarheidsgetrouwe evocaties, huifkartochten en nog veel meer. Als sluitstuk zal ook de gerenoveerde reus van Vichte, Ventie Spoelies, voor het eerst weer in het dorp te zien zijn.

Voor zo’n groot evenement zijn er heel wat vrijwilligers nodig. Noël Peers (62) uit Vichte is zo’n vrijwilliger. In het bedrijfsleven zouden ze hem de chef logistiek noemen al vindt hij dat zelf wat te veel eer.

In een bruine lederen map met vooraan het geel-zwarte wapenschil van Vichte zitten alle plattegronden en werktekeningen van Noël. Hij is al twee jaar lid van de Vichtse Dorpsraad.

Een jaar voorbereiding

“Ik had een job die veeleisend was waardoor ik vroeger niet kon deelnemen aan het verenigingsleven. Toen ik met pensioen ging, vroeg Karel Demeulemeester of ik in de dorpsraad wou komen. Die zou hij toen opstarten en ik was meteen akkoord. Ik heb daardoor veel mensen leren kennen. Vroeger kende ik bij wijze van spreken maar één straat, die richting mijn werk. Ondertussen ken ik alle cafés in de buurt en heel wat mensen”, vertelt Noël.

De voorbereiding voor het feestweekend rond ‘900 jaar Vichte’ startte een jaar geleden. Op die vergaderingen kon iedereen ideeën aangeven om daarna te kijken of die haalbaar en betaalbaar zijn. Al die ideeën werden vervat in plannen waarvan Noël de planning nauwgezet in de gaten houdt. “De laatste week voor het grote evenement kunnen we de plannen tot uitvoer brengen. Langer dan dat kunnen we het Oude Kasteel in Vichte niet inpalmen”, legt Noël uit.

Zelf heeft hij aan heel wat projecten meegewerkt. Zo heeft hij onder andere het metalen skelet van de Vichtse reus Ventie Spoelies vernieuwd. Het bestaande skelet werd onderaan verzwaard zodat het zwaartepunt anders lag en kreeg wieltjes mee. Op die manier is de reus mobieler ook voor de dragers. Andere vrijwilligers hebben ondertussen al zijn schietspoel en zijn kleren gemaakt.

Verder staat er nog wat werk op Noëls planning. Zo zijn de tenten nog maar net aangekomen en de dranghekken moeten nog uitgezet worden.

Hulp van een heel team

“Ik heb alles in een planning gezet met kaartjes zodat iedereen ook zonder mij weet wat er nog moet gebeuren. Want hier werken we met een heel team aan. Je kan het vergelijken met een voetbalploeg waarin iedereen zijn positie heeft. En aan het hoofd staat een goede trainer, onze voorzitter Karel Demeulemeester”, legt Noël uit.

“Er zal voor elk wat wils zijn, met als apotheose reus Ventie Spoelies die in ere zal hersteld worden. Ik hoop in eerste instantie op mooi weer en daarnaast dat iedereen zich op zijn manier amuseert. Dit feestweekend is voor de gemeente en de inwoners. We hebben er 900 jaar op moeten wachten (lacht)”, besluit Noël.

De organisatoren zijn de bewoners van het Oud Kasteel heel dankbaar dat ze deze prachtige site mogen inpalmen dit weekend. Ze danken ook het gemeentebestuur van Anzegem voor de steun. (Xander Cottens)

Opvallend in het programma:

Vrijdag 5 juli. Het volksfeest start met een historische evocatie van 900 jaar Vichte aan de hand van liederen, vertelling en tableaux-vivants in de oude kerk om 20 uur en 21.30 uur. De vertoningen zijn helaas al uitverkocht. Op het domein van het Oud Kasteel is er een evocatie door tempelridders.

zaterdag 6 juli. Om 14 uur kinderrommelmarkt van de Gezinsbond en kermis in het dorp. Van 13.30 tot 15 uur gidsbeurten langs de historische gebouwen in Vichte. Er zijn ook huifkartochten tot 17 uur, die starten aan de kerkdreef.

Zondag 7 juli. Een 900 jaar oude kerkdienst wordt voorgegaan door diaken Jean-Yves. Daarna feestelijke stoet naar het Oud Kasteel onder begeleiding van de Vichtse fanfare. ‘s Middags feestmaal (uitverkocht). In de namiddag worden op het Oude Kasteel scènes uit de geschiedenis nagespeeld en treedt het jeugdkoor La Gioia op. Terzelfdertijd is er van 14 tot 18 uur een vrij bezoek mogelijk in oude weverij Thienpondt. Daar is een foto- en videotentoonstelling ‘Vichte 900, met andere ogen’. Om 17 uur maakt reus Ventie Spoelies zijn intrede in Vichte en wordt hij gedoopt. (XC)

Dit zijn slecht enkele evenementen. Het volledige programma vind je terug onder http://www.vichte.be/index.php/900-jaar-vichte/feest-programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier