Via campagnefilmpje roepen burgemeesters iedereen op om vaccin te laten zetten in vaccinatiesporthallen

© (Foto TP)
© (Foto TP)
Redactie KW

‘Snel weer samen’. De posters van mensen, die klinken op restaurant en elkaar vastpakken, doen dromen van betere tijden. Ze werden opgehangen in de sporthallen van Ieper en Poperinge, die de voorbije dagen in sneltempo veranderden in vaccinatiecentra.

In Ieper zijn er zes vaccinatielijnen om ongeveer 54.000 mensen te vaccineren uit Ieper, Langemark-Poelkapelle, Zonnebeke, Houthulst en Mesen. In Poperinge zijn er vier lijnen voor zo’n 28.000 mensen uit Poperinge, Heuvelland, Vleteren en Lo-Reninge.

“Intussen hebben meer dan 1.300 vrijwilligers zich gemeld, een fantastisch aantal”, zegt Iepers burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper), die de voorbije tien dagen in thuisisolatie werkte na een positieve test. “We hebben nog mensen nodig met medische opleiding die bijvoorbeeld gepensioneerd zijn of een andere job uitoefenen, en mensen zonder medische kennis voor hulp bij administratieve en logistieke taken.”

Stad Ieper nam al een reeks maatregelen in de omgeving om de sporthal toegankelijker te maken: een aparte parking en toegang voor rolwagens, extra fietsenstallingen, en 95 extra parkeerplaatsen en eenrichingsverkeer in de Leopold III-laan. De centrumbus zal er elke vijftien minuten passeren en de verbinding maken met de Grote Markt en het station. Een mobiele ploeg wordt ingezet voor thuisvaccinatie bij doelgroepen, die hun vaccinatiecentrum moeilijk kunnen bereiken.

De burgemeesters uit de Eerstelijnszone Westhoek hopen dat hun inwoners zich straks massaal laten vaccineren en namen hiervoor een videoboodschap op in de centra. “Met deze campagne proberen we de mensen op hun gemak te stellen, want sommigen zijn weigerachtig of weten niet goed wat een vaccinatie inhoudt”, aldus Talpe. “Vanaf 1 februari beginnen we proefdraaien. We verwachten de eerste vaccins vanaf 1 maart, maar we kunnen natuurlijk ook vroeger aan de slag. Aan een tempo van 120 tot 150 prikjes per uur hopen we zo snel mogelijk terug te keren naar ons normaal leven.”

Meehelpen en info: www.ieper.be/vaccinatiecentrum en www.poperinge.be/vaccinatiecentrum

(TP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.