Veurnse Sarah Decadt (30) zingt bij Belgisch Nationaal Jeugdkoor BEvocaL

Sarah Decadt. © foto MVQ
Redactie KW

Het jeugdkoor treedt op zondag 16 februari voor het eerst op in Veurne en organiseert dat weekend ook audities voor geïnteresseerde kandidaat-zangers uit de regio.

Muziek en zang zijn zowat de rode draad in het leven van Sarah Decadt. “Zingen deed ik al graag als kind, ik vroeg zelf of ik naar de muziekschool mocht. Ik combineerde mijn studies aan het College van Veurne met lessen muziek en woord aan de academie in Veurne.”

Na mijn lerarenopleiding lager en secundair onderwijs heb ik lesgegeven in verscheidene scholen, maar nu geef ik les in StAPwest. Ik geef ‘muziekatelier’ – dat is te vergelijken met de vroegere notenleer – en ‘initiatie’, waar kinderen van het eerste en tweede leerjaar kennismaken met woord en muziek.”

“Ik haal ook veel voldoening uit mijn inzet bij twee Koksijdse koren, waar ik mijn passie voor zang en muziek kan overbrengen op jongeren. Als dirigente leid ik jongeren tussen 12 en 21 in Jokobeau en sinds twee jaar ook kinderen van 7 tot 12 jaar in Beau-re-mi. Het is fantastisch om hen te leren ‘stem houden’ en vooral meerstemmig te leren samen zingen. Ik sta nog altijd versteld van het knappe resultaat.”

Ambassadeur

Via een nieuwsbrief van Koor&Stem hoorde ik zo’n drie jaar geleden voor het eerst over BEvocaL. BEvocaL is een initiatief van de koorfederaties van de drie taalgemeenschappen, Koor&Stem, Fédération Chorale Wallonie-Bruxelles A Coeur Joie en Musikverband Födekam Ostbelgien en zocht kandidaten tussen 18 en 27 jaar om zich te engageren in een nationaal jeugdkoor. BEvocaL wil vooral een ambassadeur zijn en andere koren inspireren.”

“Net de dag voor mijn 28ste verjaardag deed ik auditie en ik werd geselecteerd! Ik heb het me nog geen moment beklaagd: ook bij BEvocaL merk ik dat muziek verbindt. Momenteel zijn we met een 30-tal leden en we repeteren telkens in de weekends op de concertlocaties. Dat gebeurt gemiddeld één keer per maand of om de twee maanden. Het vraagt engagement, zelfdiscipline en zelfstandigheid, want je moet een aantal weekends vrijhouden en thuis voldoende oefenen.”

“Onze Nederlandse dirigente Maria van Nieukerken stelt een heel breed repertoire samen, met zowel klassieke stukken, jazz of gospel, folk en hedendaagse muziek. En ze staat open voor onze suggesties. We hebben al unieke kansen gekregen met het koor, zoals een optreden voor 8.000 mensen in OdeGand of in het Koninklijk Paleis, een kippenvelmoment.”

“Er ontstaat echt magie als je meerstemmig zingt, zeker met mensen die je graag ziet. Samen zingen in een koor schept een heel bijzondere band die je met niets anders kan vergelijken. BEvocaL is een heel dynamisch koor. Het optreden in Veurne wordt een boeiende mix van verschillende muziekstijlen, vaak op een verrassende manier gebracht.”

Koor zoekt mannen

Voor het eerst hoeft Sarah zich niet te verplaatsen voor het optreden en de repetities: “We repeteren heel intensief, twee volle dagen. Dit is ook een unieke kans voor lokaal zangtalent: het koor organiseert tijdens dat weekend ook audities voor wie interesse heeft, en doet vooral een oproep naar mannelijke zangers. Ben je geïnteresseerd? Geef dan vooraf een seintje via info@bevocal.be of via www.bevocal.be.”

Het concert van BEvocaL vindt plaats in de Sint-Walburgakerk op zondag 16 februari om 15 uur. Tickets zijn te verkrijgen via www.bevocal.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier