Update
Veurnse oud-burgemeester Cyriel Marchand overleden

Cyriel Marchand, oud-burgemeester van Veurne (CVP, nu CD&V) en voormalig Vlaams Parlementslid is op 6 januari overleden. Marchand was van 1986 tot 1998 burgervader van onze stad. Hij werd 94 jaar.

Cyriel Marchand werd 94 jaar.© (Foto JT)
Cyriel Marchand werd 94 jaar.© (Foto JT)

Cyriel Marchand startte in 1959 zijn politieke carrière als gemeenteraadslid voor de toenmalige CVP. Van 1965 tot 1976 zetelde hij in de meerderheid als schepen. Tijdens die periode leidde hij de fusies van de deelgemeentes in goede banen. In 1986 nam hij de fakkel over van Joseph Van Hee als burgemeester. Cyriel Marchand bleef burgervader tot in 1998, daarna werd hij opgevolgd door Jan Verfaillie.

Dankzij Cyriel Marchand kreeg Veurne het stedelijk zwembad, werd het sportpark uitgebouwd en werden de stadsdiensten gemoderniseerd. Veurne was begin jaren ’90 al een voorloper in Vlaanderen op ICT-vlak: als een van de eerste steden schakelde men computers in voor de administratie. Vooral op vlak van sociale huisvesting verrichte Marchand baanbrekend werk. Door zijn enorme inspanningen nam Veurne ook hierin een pioniersrol op zich in Vlaanderen door al vroeg sociale woningen te bouwen en aan te bieden.

Peter Roose, burgemeester: “Ik heb oud-burgemeester Marchand na mijn aanstelling leren kennen als een heel aimabele man. Hij was een van de eerste beleidsmakers die mij oprecht feliciteerde met mijn ambt. Veurne is Cyriel Marchand dankbaar voor de tientallen jaren van inzet voor onze stad. Het stadsbestuur betuigt aan de familie en kennissen zijn diepste medeleven.”

Jan Verfaillie, schepen van Communicatie en oud-burgemeester: “Toen ik als jonge twintiger burgemeester Marchand leerde kennen, had ik onmiddellijk veel respect voor hem. Zijn inzet en zijn gedrevenheid ten dienste van de inwoners was enorm. Dag en nacht stond hij paraat om het beste van zichzelf te geven. Het was voor mij dan ook een grote eer om zo’n persoonlijkheid in 1998 te mogen opvolgen. Hij stond steeds paraat met raad en advies en hij wist me meermaals te vertellen: nooit opgeven, na een tegenslag je rug rechten en voortdoen.”

Stad Veurne heeft een rouwregister aangelegd dat digitaal kan worden ingevuld of in het Onthaal van Stadskantoor De Seylsteen.

(JT/MVO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.