Veurnse Hoppefesten in enkele opmerkelijke cijfers

© WV
Redactie KW

De Hoppefesten zijn in Veurne uitgegroeid tot een ware traditie. Elk jaar wordt de Boetestad overspoeld door duizenden liefhebbers van het betere benenwerk, op de grasmat en/of de dansvloer. Dit jaar werden de Festen voor het eerst gespreid over twee dagen. De recuperatie bij de organisatoren duurde dan ook dubbel zo lang, maar ondertussen hebben ze de balans van de elfde editie kunnen opmaken.

Hieronder enkele opmerkelijke cijfers:

2

Voor het eerst twee dagen dus: de Hoppe Classics op vrijdag en de vertrouwde Hoppefesten op zaterdag. “Op de eerste dag mochten we al zo’n 1.500 fans van het eerste uur verwelkomen voor het afterwork-voetbal en de party. Op dag twee braken we alle records met meer dan 9.000 aanwezigen”, zegt mede-organisator Adriaan Logier.

20

De Hoppefesten worden al elf jaar lang georganiseerd door dezelfde groep van 20 vrienden: de Hoppeschoppers. Zij worden bijgestaan door hun partners, wat het aantal vrijwilligers op zo’n 40-tal brengt. Daarnaast schakelen ze ook 60 scheidsrechters en zo’n 150 betaalde werkkrachten in voor de opbouw, afbraak, bar, parking en toiletten.

32

Het voetbaltoernooi vindt plaats op en rond het Will Tura sportpark, op 32 veldjes van 20 bij 40 meter. “Maar liefst 320 ploegen van telkens acht spelers schreven zich hiervoor in, waarmee de planning ook nu weer heel strak zat. We deelden hen in in drie categorieën: amateurs, pro’s en vrouwen. Die laatsten waren goed voor 80 ploegen.”

4.000

Al die sportievelingen moeten na hun inspanningen natuurlijk weer op krachten komen. “Zelf verzorgden wij opnieuw onze befaamde barbecue, waarvoor 4.000 eters zich inschreven. Anderen konden terecht bij de foodstands met Thaise gerechtjes, pulled-porc-patatjes, croques, braadworsten of vegetarische pastasalades.”

100.000

De naam doet het al vermoeden: minstens even belangrijk als het eten is hier de drank. Hier vind je geen meters, maar ‘vierkante meters’ bier. “We tapten niet minder dan 28.000 liter bier uit een gekoelde tanker, meer dan 100.000 pinten dus! Al valt dat eigenlijk nog mee. Door het warme weer was er in de vooravond vooral vraag naar frisdrank en water.”

25

Er belandt natuurlijk ook wel eens een Hopper of een Schopper in de EHBO-post. “In totaal waren er 25 ingrepen, gelukkig zonder zware verwondingen. Ook na het voetbaltoernooi waren er geen grote incidenten. Doordat we 6 paletten met gratis water uitdeelden, bleef iedereen gehydrateerd en hebben we problemen kunnen vermijden.”

10

Ook onafscheidelijk van de Hoppefesten zijn de petjes, die zijn uitgegroeid tot ware collector’s items. Al zijn er ook veel die in het feestgejoel sneuvelen. Meer dan tien muzikale acts zorgden van ‘s namiddags tot in de vroege uurtjes voor de ambiance, gaande van lokale deejays tot bekende live-artiesten als Bart Kaëll, Wim Soutaer en Get Ready!

1

Een foto van de verloren voorwerpen in de feesttent spreekt tot de verbeelding. “De feestvierders zijn ons heel dankbaar wanneer ze ‘s anderendaags hun verloren gsm’s, sleutels of bankkaarten kunnen komen afhalen. Toch wordt niet alles opgepikt, zoals ondergoed. Als je een string en een boxershort achter de parking aantreft, weet je dat we ondertussen misschien verantwoordelijk zijn voor de eerste Hoppebaby”, aldus Adriaan.

(WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier