Veurns renaissancekoor brengt hulde aan Jozef Valcke

Jozef Valcke bij het orgel, zijn grote muzikale liefde. (foto Annie Valcke)
Redactie KW

Het Veurns renaissancekoor Audite Silete brengt op zaterdag 2 november onder leiding van Jean Marie Gryson ‘Tussen Licht en Schaduw’ in de Sint-Pieterskerk in Lo. Naast werk van onder meer Mozart en Byrd brengen ze ook het Requiem van wijlen Jozef Valcke. Een unieke kans voor de inwoners van Lo-Reninge om kennis te maken met stukje lokale muziekgeschiedenis.

Jozef Valcke overleed op 30 juni 2015. Hij was jarenlang een vermaard fotograaf in Lo en omstreken. Maar daarnaast was Jozef ook een uitstekend muzikant en componist. Zijn creatieve genen gaf hij ook door aan zijn drie kinderen. Zo is Annie fotografe en Martin muzikant en componist. Martien erfde beide passies: zij is fotografe én pianiste.

“Al op heel jonge leeftijd bleek mijn vader veel muzikaal talent te hebben”, vertelt zoon Martin Valcke, die samen met zijn gezin in Wijgmaal nabij Leuven woont. “Thuis speelde hij piano en in de kerk orgel. Bij de fanfare van Gits speelde hij koperblaasinstrumenten, terwijl vader Gaston met de dirigeerstok zwaaide.”

Naast klassieke muziek speelde Jozef Valcke ook ‘amusementsmuziek’ op piano en souzafoon in een bandje. Hij begon ook al snel te componeren: kleine stukken voor piano, maar ook grote stukken voor de fanfare. Een professionele carrière als muzikant zag het thuisfront echter niet zitten en dus werd Jozef fotograaf. In 1954 verhuisde Jozef Valcke naar Lo waar hij naast zijn drukke activiteiten als fotograaf ook organist in de kerk was en een tijd chef van de fanfare. Op zijn vrije momenten schreef hij tot op hoge leeftijd een omvangrijk oeuvre bijeen.

Huldiging

“In 1962 behaalde hij de tweede prijs in de Provinciale Compositiewedstrijd van West-Vlaanderen”, weet Martin Valcke. “Langs die weg ontmoette hij de bekende componist Herman Roelstraete. Hij werd Jozefs leraar en ze werden vrienden en muziekbroeders voor het leven.”

Jozef bleef heel zijn leven componeren en vooral orgel spelen. “Officieel een amateur, maar qua niveau een echte professional. In 1995 werd hij gehuldigd in de Sint-Pieterskerk in Lo tijdens een concert met uitsluitend muziek van hem. Hier werden twee cd’s van gemaakt. Als organist had hij enorm veel ervaring met de orgelmuziek uit de barok”, zegt Martin, die docent en researcher is aan de afdeling Muziektherapie van LUCA School of Arts in Leuven. “De liefde voor het orgel was zo groot dat hij zelf twee orgels heeft gebouwd. Eerst een kleiner orgeltje ‘om te proberen’. Daarna een orgel met de allure van een kerkorgel op de zolder van zijn huis in Lo. Dit staat er nog altijd, quasi onaangeroerd na zijn dood. We zouden het fijn vinden mocht dit orgel een nieuwe plaats krijgen bij iemand met een even grote liefde voor het orgel als Jozef.”

Jozef Valcke schreef in totaal 185 composities, het grootste deel voor orgel en koor. Maar ook frisse pianomuziek, kamermuziek en stukken voor fanfare. De muziek, die op 2 november zal uitgevoerd worden, is voor koor en orgel. “Het zijn delen uit zijn Requiem, mooie innige muziek die ook op zijn begrafenis werd gespeeld”, zegt Martin Valcke. “Hij is als het ware naar de andere kant vertrokken op de klanken van zijn eigen muziek.”

Niet vergeten

De uitvoering van het Requiem is een respectvolle ode van Jean Marie Gryson aan zijn vroegere leermeester en muzikale vriend. “Voor mij betekent het dat mijn vader niet vergeten is, dat zijn muziek nog steeds naar waarde wordt geschat en dat hij op die manier blijft voorbestaan”, besluit Martin Valcke.

Concert Audite Silete op zaterdag 2 november om 19.30 uur in de Sint-Pieterskerk in Lo. Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur.

(KVCL)

Info en reservatie: gryson.haezebrouck@telenet.be, 0498 31 98 74 en in het VVV-kantoor Lauka in Lo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier