Veurnese wandelvereniging Dunetrotters bestaat 50 jaar

bestuur Dunnetrotters vlnr: Johan Decadt, Kristin Verfaillie, René Essel, Chris Vanelverdinghe, Stefan Deconinck, Jef Desaever, Piet Lapauw. © MG
Paul Bruneel

Weinig verenigingen kunnen bogen op een bestaan van 50 jaar. De wandelvereniging Dunetrotters uit Veurne kan dat sedert dit jaar wel, want in 1971 werden onder impuls van Cyriel Thys en Willy Lambert de eerste plannen gesmeed om van start te gaan. Vandaag telt de wandelvereniging zo’n 40 actieve leden en het bestuur en de leden zijn nog lang niet van plan om de schoenen in de schoenenkast op te bergen.

Het ontstaan van de wandelvereniging Dunetrotters moeten we zoeken binnen de muren van het VTI Veurne. Eigenaardig genoeg lag de oorsprong niet echt bij het wandelen, maar bij het fietsen. Een klas in het Vrij Technisch Instituut Veurne zocht een begeleider om een fietstocht te ondernemen tijdens de paasvakantie. Deze begeleider werd gevonden in de persoon van Cyriel Thys, maar aangezien het weer in maart nogal grillige trekjes durft te vertonen werd in plaats van een fietstocht, een wandeltocht ondernomen. Het werd niet zomaar een wandeltocht, maar een vijfdaagse trektocht in het Eifelgebergte.

Onder de Drunketurm werd toen de beslissing genomen om een wandelclub op te richten en Willy Lambert stelde de naam Dunetrotters voor. Huidig voorzitter René Essel is al 30 jaar voorzitter en kent als geen ander de geschiedenis van de wandelvereniging. “Bij de Dunetrotters waren en zijn vriendschap en kameraadschap geen ijdele woorden. Er is een fijne groepsgeest die er al was van in het begin. De banden die toen werden gesmeed blijven verder bestaan. Tussen 1971 en 1981 trokken de Dunetrotters iedere paasvakantie met een getrainde groep op trektocht. Zo kwamen onder meer Tirol, Schotland, Ierland, Toulouse en het Beierse Woud onder de Veurnse wandelschoenen te liggen”, vertelt René Essel.

In het begin van de jaren 80 vroegen Cyriel Thys en Willy Lambert aan René Essel om het bestuur te vervoegen en ondertussen is hij voorzitter geworden. Hij kan rekenen op dynamische mensen in zijn bestuur: Johan Decadt, Piet Lapauw, Chris Vanelverdinghe, Kristin Verfaillie, Jef Desaever en Stefan Deconinck. “Uit een groep van aanvankelijk jeugdige stappers van het Vrij Technisch Instituut is ondertussen een gezellige, familiale wandelvereniging ontstaan”, geeft de voorzitter mee.

Maar er zijn ook minder leuke momenten geweest. “Zo verloren we in oktober 2014 bij een verkeersongeval twee actieve leden, het echtpaar Katrien Rys en Willy Vercruysse. Sindsdien herdenken we hen ieder jaar met een aperitiefwandeling.”

De Dunetrappers doen iedere maand een wandeling en naast de namiddagwandelingen die telkens zo’n tien kilometer lang zijn, worden ook nog enkele daguitstappen georganiseerd. Per jaar staan er drie daguitstappen op de wandelagenda en dan wordt er zo’n 20 kilometer gewandeld. “We houden wel ons motto Samen uit, samen thuis in ere en laten nooit iemand achter. Tijdens de herfstvakantie staat ook een wandelweekend op het programma”, zegt de voorzitter.

Buitenlandse reis

Dat wandelweekend vindt meestal plaats in eigen land, op mooie wandelplaatsen zoals de Vlaamse Ardennen, het Meetjesland of de Brusselse groene rand. Aan uitstappen is er bij de Dunetrotters geen gebrek, want ieder jaar wordt ook een reis naar het buitenland georganiseerd. Engeland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk werden al aangedaan en als alles verder normaal verloopt, trekken we volgend jaar naar de Hoge Veluwe in Nederland.

“De naam Dunetrotters staat voor trotters, maar ook voor mensen die houden van een stukje cultuur, naast het kilometervreten”, geeft de voorzitter nog mee. De huidige leden van de Dunetrotters zijn meestal medioren en senioren en komen uit de ruime omgeving van Veurne. Uiteraard zijn er heel wat leden die in Veurne wonen, maar er zijn ook mensen uit Oostduinkerke, Koksijde en de hele Westhoek eigenlijk.

Bestuursvergadering

“Wij zijn een vriendengroep en hebben geen lokaal waar we bijeenkomen om te vergaderen of zaken te bespreken; om de twee maanden plannen wij een bestuursvergadering en die vindt telkens plaats bij iemand thuis”, zegt René Essel.

Toen de club 20 jaar bestond, was er een academische zitting in het stadhuis. Er werd hulde gebracht aan het toenmalige bestuur en er werd een mooie tentoonstelling georganiseerd op de feesthoeve in Leisele met alle hoogtepunten uit de rijke wandelgeschiedenis van de vereniging.

Wie meer te weten wil komen over de wandelvereniging Dunetrotters of zelf deel wil uitmaken van deze prachtige vereniging kan contact opnemen met de voorzitter René Essel via mail: rene.essel@pandora.be.