Veurne zet de zomer in met Bloemenmarkt en Vlaanderen zingt

De Veurnse Bloemenmarkt. © MVQ
Redactie KW

Eerstdaags krijgen alle Veurnaars de nieuwe vrijetijdsbrochure VeurNaar in de brievenbus. Die belooft een Veurnse zomer met een breed scala aan zonnige, leuke en boeiende activiteiten. Stad Veurne speelt al haar troeven uit met verrassende Zomervariaties, Open Kiosk op woensdagnamiddag, de aperitiefconcerten van Kiosk Matinee, de herdenking van Vlaamse Meesters in situ met Vigor Boucquet, de traditionele Boetprocessie, Furnival in een nieuw jasje, Veurne La Fête met niemand minder dan Hooverphonic op de affiche… en een gevarieerd aanbod aan wandelingen en fietstochten.

We bijten de spits af met onze jaarlijkse Bloemenmarkt op Pinkstermaandag“, zegt Celine Mouton, schepen van cultuur en toerisme. “Het West-Vlaams Accordeon Orkest is een vaste waarde geworden, want het publiek houdt van hun muziek, en het gezelschap neemt zijn vaste plek in op de kiosk. Voor nog meer accordeonambiance zorgt Marino Punk. Voor de leute staan Shopping Lady en haar hondje Fifi garant, Kartje Kilo schept hilarische toestanden met ‘gevallen helden’ en levende standbeelden, de VergeetZeNietjes is een speelse animatie-act met dames die graag de bloemetjes buiten zetten… Uiteraard worden er bloemen en planten verkocht, kan je flaneren in het park en je licht opsteken bij diverse infostands.”

De kiosk in het stadspark krijgt een centrale plek

Op 30 juni zet Stad Veurne de zomervakantie in met Kiosk 4 Kids, op en rond de kiosk in het stadspark, met aperitiefoptreden, spelletjes en animatie… “Dat koppelen we dit jaar aan ‘Vlaanderen zingt”, zegt schepen Mouton. “Dat is jaren geleden, maar we zijn overtuigd dat iedereen uit volle borst weer alle liedjes zal meezingen. En onze kiosk staat ook centraal in Kiosk Matinee.

Op zondag 21 juli staat Fourplay, een lokale Veurnse coverband om 11 uur op het podium, en De Toâpe Geraapte zetten het feestje verder. Op zondag 18 augustus is het de beurt aan Elise K (van The Voice) en The Damnettes. Rond de kiosk staan zoals elk jaar drank- en eetstandjes. Het succes van ‘Open Kiosk’ stijgt met de jaren. Opnieuw geven we de kans aan singer-songwriters, aan straatmuzikanten uit het hele land om op woensdagnamiddagen hun talent te tonen. We zorgen voor een gezellige omkadering met strandstoelen.

De vier culturele voorstellingen van Zomervariaties vinden dit jaar plaats in kerken. De eerste voorstelling ‘Hou me vast’ start op 4 juli met luchtacrobatie en dans van Duo Vilja in de Sint-Bertinuskerk in Bulskamp. Op 16 juli is er de komisch circusvoorstelling ‘No Way Back’ met het Duo Berlingo in de Sint-Jans-Onthoofdingskerk in Eggewaartskapelle. Op 8 augustus verbaast componist Mirek Coutigny het publiek met ‘Revisions #1’, een unieke klankenmix tussen akoestische en elektronische instrumenten in de Sint-Audomaruskerk in Booitshoeke. We sluiten de Zomervariaties af op 22 augustus met ’50 jaar Orgelfestival’ met onze eigen Jan Vermeire, violist Paul Klinck en fluitiste Ilse Vromans in de Sint-Walburgakerk.”

Hooverphonic, een topper van formaat op Veurne La Fête

“Uiteraard zijn er onze jaarlijkse julifoor en de Boetprocessie op 28 juli”, vervolgt Celine. “De kermisweek sluiten we af met Furnival op 4 augustus: na een spectaculaire show volgt voor het eerst een geluidsarm vuurwerk. Veurne wil zich mee internationaal op de kaart zetten met het project ‘Vlaamse Meesters in situ’ en dat doen we met onze kunstenaar Vigor Boucquet, met een escape game, een stadwandeling en fietsroute. In onze wandelingen stellen we onze geschiedenis centraal, we leggen het accent op de Spaanse periode, de drooglegging van de Moeren en de rol van WO I. Voor gezinsuitstappen bevelen we ‘Schatten van vlieg’ aan. Er is ook een leuke hoeve- en kasteelroute met picknick waarbij je pittoreske dorpjes verkent. We zijn er trots op dat we voor Veurne La Fête op 6 september Hooverphonic hebben kunnen strikken! Dat is toch wel een topper van formaat om de zomer af te sluiten!”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier