Veurne en Nieuwpoort richten schijnwerpers op Vlaamse Meester

Directeur Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen), leden van het stadsbestuur Veurne en Nieuwpoort en historicus Johan Termote bij het schilderij in de Sint-Walburgakerk in Veurne. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Veurne en Nieuwpoort richten samen de schijnwerpers op Vigor Boucquet als Vlaamse Meester. In verscheidene Westhoekgemeenten en zelfs in het Louvre in Parijs zijn werken terug te vinden van deze beroemde kunstschilder. Twee van zijn werken, respectievelijk in de Sint-Walburgakerk in Veurne en in de O.-L.-Vrouwekerk in Nieuwpoort, zijn de blikvangers voor het project Vlaamse Meesters in Situ van Toerisme Vlaanderen. Maar via de stadswandeling, de escaperoom en in enkele pittoreske Westhoekgemeenten ontdek je nog veel meer over deze getalenteerde kunstenaar.

Archeoloog en bouwhistoricus Johan Termote verdiepte zich in het leven van Vigor Boucquet. “Vigor is geboren in Veurne in 1619, maar zijn vader Marcus was afkomstig uit St. Omer in Frankrijk”, vertelt Johan.

“Hij zakte af naar onze contreien omdat er hier meer werk was voor goede ambachtslui na de grootschalige vernielingen van kerken en hun kunstschatten tijdens de Beeldenstorm. Heel wat ambachtslui en middenstanders waren naar Nederland uitgeweken, en in onze regio ontstond daardoor een vacuüm. Goede schilders werden royaal betaald: met de opbrengst van 5 grote werken konden ze een huis bouwen! Ze kregen grote opdrachten van kerkelijke broederschappen, want de kerken waren leeggeplunderd. Daar passen vader en zoon Boucquet in het verhaal. Vigor leerde waarschijnlijk het vak van zijn vader, maar over zijn werken valt weinig te traceren, want hij signeerde ze niet. Vigor was een diepgelovig man, maar ook een man van aanzien. Hij was goed geïntegreerd in het verenigingsleven in Veurne, en onder meer lid van de Sebastiaansgilde en van de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker.”

Wapenschilden

Hij genoot een goede reputatie als portrettist, maar schilderde ook wapenschilden in opdracht van de stad en door familiebanden werd hij huisschilder van de norbertijnergemeenschap. In de Sint-Walburgakerk hangt Vigors ongedateerde en ongesigneerde Christus wast met zijn bloed de zielen uit het vagevuur vrij onder een werk van zijn vader. Zijn meest bekende werk, De Vaandrig, een portret van een Spaanse officier, hangt in de permanente collectie van het Louvre.”

Vigor Boucquet was goed geïntegreerd in het verenigingsleven in Veurne

“Jongeren kunnen op een speelse, originele manier kennismaken met de werken van Boucquet in de Escape Room in het Veurnse Landshuis”, zegt burgemeester Peter Roose. “Daar krijg je 30 minuten om een aantal opdrachten af te werken, en dan gaat de deur open naar Vigor in situ. Kunstenaarsgroep ‘t Zonnepalet werkte samen met Visit Veurne een parcours uit met 12 verrassende details uit meesterwerken van Vlaamse Meesters. Je kunt ook de kunstfietsroutes (44 en 77 km) volgen tussen Nieuwpoort en Veurne, langs pittoreske dorpjes of het werk van Vigors tijdgenoot Jan Van Reyn in de kerk van Wulveringem ontdekken. Maar je maakt ook kennis met hedendaagse kunstenaars zoals Willem Vermandere, Jan Fabre en Paul Delvaux.”

Leden van het stadsbestuur van Veurne en Nieuwpoort, directeur Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen), historicus Johan Termote, muzikant Jurgen De Bruyn... bij het schilderij in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort.
Leden van het stadsbestuur van Veurne en Nieuwpoort, directeur Peter Wouters (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen), historicus Johan Termote, muzikant Jurgen De Bruyn… bij het schilderij in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Nieuwpoort.© MVO

In de hallenkerk van Nieuwpoort licht burgemeester Geert Vanden Broucke Het oordeel van Cambyses toe, dat dateert van 1671: “Dit is niet echt een ‘in situ’-werk. Het was oorspronkelijk bedoeld voor de raadzaal van het oude Stadhuis in de Langestraat. Vroeger trad het schepencollege ook op als rechtbank. Dit imponerende decoratieve werk diende als vingerwijzing: wees eerlijk en correct, want je ziet welk lot een corrupte rechter te wachten staat. In 1914 redden moedige inwoners het schilderij en later kreeg het hier een plaats. We hebben speciaal een trap geplaatst om alle details van het schilderij op ooghoogte te kunnen bewonderen. Het muziekensemble Zefiro Torna componeerde hierbij een sfeervolle soundtrack met Jurgen De Bruyn als artistiek leider. Hij bespeelt luit en historische tokkelinstrumenten, en het idee was om een ‘sonore schets’ te ontwerpen voor een kunstwerk op een specifieke locatie. Daarvoor heeft hij het onderwerp en de tijdcontext onderzocht. De muziek brengt je in een andere focus op het schilderij.”

Stickerboek

De werken van Vigor Boucquet staan ook in de rijkelijk geïllustreerde catalogus Overmeesterd (14 euro) en in het stickerboek Pelgrimsboek (10 euro) met het overzicht van alle sites. Per site kan je als bezoeker twee stickers krijgen. Of je kunt het hele stickerpakket kopen voor 5 euro bij Toerisme Nieuwpoort en Veurne.

“Deze Vlaamse Meesters in Situ maakt deel uit van onze Nieuwpoortse Zomer vol Kunst, waar ook nog de Kunstmarkt op het programma staat op 20 juli, de openluchtexpo langs de Havengeulpromenade en de Godin van de Wind in het Maritiem Park. Ook de zomerexpo in Ramskapelle en de Vossenkunst in Bommenvrij, de broers Smekens in de Stadshalle en OpenAtelier2014 in de stadsbib lonen de moeite”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier