Veurne blikt terug op de zomer: ‘Zoveel Veurne’ was een voltreffer

Suppen op Vaubanvijver. © (Foto MVQ)
Redactie KW

‘Zoveel Veurne’ was de slagzin van Stad Veurne de voorbije zomervakantie. Ondanks de coronamaatregelen hebben de vrijetijdsdiensten een aantrekkelijk én gevuld belevingsprogramma aangeboden. Van waterpret in het Vaubanpark, naar culturele coronaproof activiteiten tot wandel- en fietstochten.

Open Kiosk, een initiatief van Club Paviljoen, dat Belgisch talent een vrij podium geeft op de historische muziekkiosk in het stadspark was ook deze zomer elke woensdagmiddag the place to be! 27 artiesten lieten van zich horen tijdens leuke muziekoptredens.

Het succesnummer van juli en augustus was het Vauban-Bad op de grote vijver van het Vaubanpark! Zo’n 1.200 mensen profiteerden van het unieke aanbod en namen een duik in het tijdelijke Vauban-Bad. Opmerkelijk: er zijn geen incidenten geweest. De waterkwaliteit werd regelmatig getest en die bleef uitstekend. Ook de verhuur van SUP-planken en kajakboten was een voltreffer. 1.500 mensen verkenden Veurne van op het water. De reservatielijn stond roodgloeiend en alles verliep vlekkeloos.

Visit Veurne zorgt met De Zomervariaties al enkele jaren voor vaste zomerse afspraken. Ook dit jaar werden de voorstellingen van Compagnie BalanceToi in Steenkerke, Team Time Company in Beauvoorde) en Sitting Duck in Houtem fel gesmaakt. De plotse stijging van het aantal besmettingen in augustus zorgde er wel voor dat de vierde afspraak met Circus Ronaldo (22-24 augustus, Grote Markt) niet kon doorgaan.

Door de coronacrisis moest er voor de aperitiefconcerten van de Kiosk Matinees gereserveerd worden. De sfeer was net iets anders, want er kon natuurlijk niet worden gedanst. Ondanks alle maatregelen waren de edities binnen enkele uren uitverkocht en de sfeer was er niet minder om.

Tura Tachtig zou een van de topmomenten van deze zomer zijn geweest, maar ook hier gooide corona roet in het eten. Wegens de stijging van het aantal besmettingen werd beslist om de tachtigste verjaardag van Will Tura niet te vieren. Als de veiligheid dit toelaat, zal Tura Tachtig wél later worden georganiseerd.

Naast Will Tura mag ook onze andere ereburgers Willem Vermandere dit jaar 80 kaarsjes uitblazen! Dankzij een samenwerking met kunstenclub Het Zonnepalet kwam er een Kunstwandelroute doorheen de stad, met meerdere schilderijen gebaseerd op het repertoire van onze twee bekendste Veurnaars. De wandelgids werd bijzonder goed verdeeld bij Visit Veurne. Ook de tachtigste verjaardag van Willem Vermandere zal later veilig worden gevierd.

Deze zomer onderging de werf van het Suikerpark een metamorfose tot een culturele, maar ook kindvriendelijke Pop-up Suikerstad! Via verschillende pop-upactiviteiten maakte je kennis met de identiteit van het Suikerpark. Er was een pop-up bibliotheek, de pop-up muziekschool, een pop-up Trebla-museum én zelfs een pop-up kermis als alternatieve julifoor die zo’n 2000 bezoekers trok.

Doordat staycation deze zomer het item was, ontdekten heel wat inwoners en bezoekers Veurne aan de hand van de wandel- en fietsroutes. Gezelligheid troef ook op de Grote Markt. Het stadsbestuur zorgde er voor een terrasuitbreiding en een tijdelijk verkeersreglement.

Speelpleinwerking Briekeljong werkte deze zomer helemaal coronaproof, met bubbels van maximum 50 kinderen. Wekelijks kwamen er gemiddeld 105 kinderen naar het jeugdcomplex in het Sportpark. Buitenschoolse kinderopvang Benjamien was ook na de noodopvang van mei en juni opnieuw paraat, met opvang in Veurne en Bulskamp. Kinderen van 2,5 tot 12 jaar werden in juli en augustus opgevangen in aparte bubbels van maximum 50 kinderen. De sportkampen konden allemaal worden georganiseerd en waren één voor één een groot succes.

Pascal Sticker, schepen van Sport: “We blikken tevreden terug op de afgelopen zomerperiode, waarbij volop ingezet werd op beleving in eigen stad. Het Vaubanpark met de waterplas werd omarmd door de Veurnaar als een nieuwe parel aan de kroon van Veurne. Onze sfeervolle Grote Markt was een trekpleister voor menig wandelaar, fietser en plezierzoeker.”

Celine Mouton, schepen van Vrije Tijd: “Samen met het stadsbestuur ben ik een gelukkig mens! Met een klein hartje is onze vrijetijdsploeg in het voorjaar gaan brainstormen over hoe we zoveel Veurne konden invullen. Ik ben dan ook trots op mijn volledige ploeg dat we er zo een gezellige en goed gesmaakte Veurnezomer van gemaakt hebben.”

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier