Verzetsstrijder Frida Laverge (101) krijgt speciale sjaal van damast

Frida Laverge, de 101-jarige verzetsstrijdster die in woonzorgcentrum De Ruyschaert in Marke verblijft, werd dinsdagnamiddag gehuldigd in het woonzorgcentrum. De sjaal die ze kreeg van het stadsbestuur beloofde ze te dragen op haar 102de verjaardag.

Frida werd omringd door haar zoon Ghislain en dochter Ginette, schepen Axel Weydts, haar vriendinnen en medewerkers uit het woonzorgcentrum en vertegenwoordigers van verschillende vaderlandslievende verenigingen. © EDB

Verschillende takken van vaderlandslievende verenigingen organiseerden samen met woonzorgcentrum de Ruyschaert een huldiging voor Frida. Zij was een van de verzetsstrijders gedurende de Tweede Wereldoorlog. De bevrijding van stad Kortrijk werd op 8 september herdacht maar Frida kon hier niet bij zijn. Daarom werd ze nu gehuldigd in het woonzorgcentrum.

“Samen met haar man Omer Vandemeulebroucke kon Frida de Duitse bezetter meerdere keren verschalken”, luidde het op de huldiging. Frida streed de hele oorlog tegen het onrecht, soms met gevaar voor eigen leven. “Zo werd ze eens tegengehouden met haar fiets, maar men zag enkel boodschappen in Fridas fietsmandje. Gelukkig vonden ze de wapens niet die eronder lagen. Ook met haar kinderwagen met een pop er in kon Frida vaak pamfletten vervoeren.” De vaderlandslievende verenigingen sloten af met de belofte dat Frida’s naam altijd zal blijven bestaan.

Sjaal van damast

Schepen Axel Weydts was aanwezig namens stad Kortrijk. “In september was er een mooie herdenking van de bevrijding van onze stad”, zei hij. “Er was veel volk, en dat is goed ook, want we dreigen zo vaak te vergeten wat zich in onze contreien afspeelde 75 jaar geleden. Het belang van herdenken is heel groot, want de vrede en vrijheid die we op vandaag kennen hebben we niet zomaar gekregen. Veel mensen hebben hiervoor gestreden! Frida is daar één van.”

Van de stad kreeg Frida een sjaal van damast. Ze beloofde hem te dragen als ze in december 102 jaar wordt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.