Verzetsheld Prudent viert 100ste verjaardag

Prudent Verschueren vierde zijn 100ste verjaardag.© Davy Coghe
Prudent Verschueren vierde zijn 100ste verjaardag.© Davy Coghe
Redactie KW

De gewezen verzetsheld en oud-rijkswachter Prudent Verschueren uit Moerkerke vierde op 28 april zijn honderdste verjaardag. “De verpleegster die hier komt zegt dat ik wellicht de enige honderdjarige in de wijde omgeving ben die niet in het rusthuis woont”, zegt de kranige eeuweling.

Vorige week kwam niet alleen de dichte familie maar ook burgemeester Joachim Coens op bezoek bij Prudent Verscheuren thuis in de Watergangstraat in Moerkerke. Er was dan ook wel wat te vieren: Prudent mag sinds 28 april van dit jaar een eeuweling noemen. Prudent Verschueren werd dus geboren op 28 april 2021 en groeide op in Berchem, deelgemeente van Kluisbergen. In mei 1940 was hij verplicht te vluchten voor de oprukkende Duitsers, naar het zuiden van Frankrijk, waar hij samen met heel wat andere vluchtelingen in een kamp verbleef. “De regering had alle mannen tussen 18 en 35 jaar opgelegd te vluchten”, weet Prudent.

“Drie en een halve maand later keerde ik terug naar België waar ik me aansloot bij de weerstand. In december van 44 meldde ik me aan als oorlogsvrijwilliger en deed dienst bij de Amerikanen, de Engelsen en de Belgen tot 4 september 1946.”

Prudent trouwde in 1947 met Antoinette Gruloos, die in 2010 overleed aan de gevolgen van Parkinson, en sloot zich aan bij de rijkswacht. Hij reed graag en goed te paard en kon er aan slag bij de cavalerie. In 1952 ging hij dan in dienst bij de rijkswachtbrigade van Brussel.

Zeelucht

“Op mijn eigen verzoek werd ik in 1961 overgeplaatst naar de brigade van Knokke, vooral omdat een van onze twee dochters voor haar gezondheid de zeelucht nodig had. Op 1 juli 1977, op 56-jarige leeftijd, ging Prudent met pensioen als rijkswachter. “Ik had toch liever nog wat langer gewerkt maar ja… Na mijn pensioen bleven we nog een tijd in Knokke wonen en later trokken we nog naar Lapscheure en Sijsele alvorens in 2006 in Moerkerke te belanden”, weet Prudent.

Volgens het stadsbestuur is hij nog de enig resterende oud-strijder in Damme. “Hoe dat voelt om honderd jaar te worden? Zo speciaal vind ik dat niet. Al kan niet iedereen dat zeggen natuurlijk. De verpleegster die hier elke dag over de vloer komt zegt dat ik wellicht de enige eeuweling ben in de wijde omgeving die nog niet in een rusthuis woont. En ik ben zeker nog niet van plan om daar naartoe te gaan!” (Piet De Ville)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.