Verzamelaars zetten crowdfunding op poten om vriend in Zuidschote te helpen

Jan Derynck (55) uit Zuidschote is door familiale omstandigheden genoodzaakt om zijn verzameling ‘Trench Art’ te verkopen. De man heeft 10.000 euro nodig. Vrienden-verzamelaars schieten hem nu te hulp en zetten een crowdfuning op poten.

© CMW

Jan Derynck woont in de Steenstraat in het Ieperse Zuidschote in de wijk Lizerne. Zijn huis staat bekend als de ‘koperen hoek’. Die naam verwijst naar de vele hulzen die aan de vensters van de woning staan uitgestald. De bewoner is al 45 jaar verzamelaar van oorlogsspullen. “Vroeger verzamelde ik alles, maar in de loop van de jaren begon ik het te beperken tot ‘Trench Art’. In de jaren 80 van de vorige eeuw kende dat een enorme hype. Iedereen moest toen een bewerkte huls op zijn schouw hebben gestaan. Nu is dat fel verminderd. Het is een beetje in de vergetelheid geraakt en dat vind ik wel jammer.”

Trench Art

Het graveren van hulzen begon tijdens de oorlog. Het waren vooral de Belgen en de Fransen die zich daarmee bezighielden. De Duitsers deden dat minder, omdat die koper veel te kostbaar vonden. In de jaren twintig werd er heel veel ‘Trench Art’ gemaakt. Die was bedoeld voor de eerste herdenkingstoeristen die toen in onze streek neerstreken. In zijn verzameling, die momenteel uit zo’n 600 voorwerpen bestaat, bevinden zich heel wat mooie stukken. ‘Trench Art’ is immers heel wat meer dan bewerkte hulzen. Het gaat van door soldaten zelf beschilderde postkaarten, een boekje uit 1915 met illustraties en kleine voorwerpen gemaakt door soldaten in een krijgsgevangenschap. Door een erfenisruzie wordt Jan nu gedwongen zijn verzameling te koop te stellen.

Emotionele waarde

“Hoeveel die waard is? Voor mij is die onbetaalbaar, maar dan vooral om de emotionele waarde. Er zitten best wel unieke stukken tussen, dus ik denk wel dat er verzamelaars zijn die interesse zullen hebben.” Jan krijgt nu hulp van vrienden. Onder meer Enrique Billiau, een jonge verzamelaar van de ‘Bray Farm Private Collection’ zette een crowdfunding op poten. “Elke verzamelaar kan het zich inbeelden hoe het moet zijn om zijn collectie te moeten verkopen. Daarom willen wij Jan helpen“, klinkt het. Er werd een rekeningnummer geopend: BE60731046142770 onder de noemer ‘WO1 Verzamelaars 14-18 & Westhoek vondsten 14-18 & The Shell Hole van Patrick & ww1 Relichunters 14-18 & Bray Farm private collection steunen Jan!’

(CMW°

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.