Verzamelaar Alain uit Brdene laakt nakende ongeldigheid van oude postzegels

foto MM
foto MM
Redactie KW

Alain Bruggeman is boos. Het hart van de ex-postbeambte en postzegelverzamelaar bloedt, sinds enkele weken geleden bekend raakte dat vanaf 2023 oude postzegels in Belgische frank of euro niet meer geldig zullen zijn. Een nieuwe klap voor het met uitsterven bedreigde ras der filatelisten?

Wie nog oude postzegels heeft liggen, kan die vanaf 2023 niet meer op een te verzenden brief kleven. De maatregel die een einde maakt aan de onbeperkte geldigheidsduur sinds 1961 komt er volgens bpost omdat het controleren van die zegels moeilijk en duur is.

Alain Bruggeman (71), postman op rust, begrijpt het niet: “bpost argumenteert dat er vaak hele rijen van die oude postzegels moeten gekleefd worden om aan de correcte waarde te raken. Hun sorteermachines zouden die niet kunnen verwerken, waardoor ze manueel moeten worden gecontroleerd. Maar ook dikke en grote enveloppen worden vandaag nog door mensenhanden verwerkt. Wat is dan het probleem om die enkele brieven met oude postzegels erop erbij te nemen?”

Alain, drie jaar geleden uit Merelbeke naar de Golfbrekerstraat in Bredene verhuisd, spreekt met kennis van zaken. Na zeven jaar beroepsmilitair te zijn geweest, ging hij in 1972 bij De Post werken, om er nooit meer weg te gaan. “Ik heb twintig jaar op de dienst Vergoedingen gewerkt, maar was in het weekend ook verantwoordelijk voor de voorverkoop van nieuwe uitgaven in West- en Oost-Vlaanderen.”

Van hobby tot werk

Niet toevallig, want Alain was van kindsbeen af samen met zijn vader een verwoed verzamelaar. “En dan mag je later professioneel met die filatelie bezig zijn, een beetje van je hobby je werk maken.”

Zo’n voorverkoop verliep volgens een vast ritueel: “Werd een nieuwe, speciale postzegel uitgegeven, dan trokken we met enkele bedienden en postbodes de hort op, richting een van de vele postzegelclubs om er een godganse dag nieuwe zegels te stempelen en verkopen. Afstempelen gebeurde met een speciale stempel, die de waarde van de zegel verhoogde.”

Voor de clubs was dat in die tijd een feestelijke gebeurtenis, waarop vaak honderden verzamelaars verschenen. “En vergis u niet, voor de post was dat toen een enorme bron van inkomsten. Verzamelaars zijn doorgaans bereid om een aardige cent neer te leggen voor hun hobby.”

Alain herinnert zich een bijzondere voorverkoop in Geraardsbergen. “Er kwam een ‘mattentaartenzegel’ uit. Je begrijpt, die was natuurlijk bijzonder populair in de regio Geraardsbergen. De voorzitter van de postzegelclub had bovendien zowat alle verenigingen en gemeentelijke diensten aangeschreven, met de vraag of ze van die postzegels wilden kopen. En uitgerekend tijdens het voorverkoopweekend waren in een grote tent op de markt… Mattentaartenfeesten. Je ziet hem komen: heel Geraardsbergen kwam naar de voorverkoop afgezakt. In twee dagen tijd hebben we toen een kleine 60.000 reeksen van die themazegel verkocht. En na afloop in zo’n klein bestelwagentje vol cash terug richting kantoor. Zonder beveiliging.”

Fanatieke filatelisten

In de hoogdagen waren er volgens Alain makkelijk 200.000 verzamelaars. “En daar zaten fanatieke tussen, die vaak bereid waren veel geld boven te halen. Op de voorverkooplocaties doken op den duur particulieren op, die zelf zegels kwamen verkopen. Het werd een commercie.”

Na verloop van tijd bouwde de post de uitgifte van nieuwe zegels af. “Filatelie was niet meer rendabel voor het bedrijf. Vandaag worden daarom zo goed als geen nieuwe uitgiftes meer gelanceerd.”

En de jongere generaties lieten de ooit populaire bezigheid meer en meer links liggen. “Mijn zoon John liet me ooit verstaan dat die postzegels hem niet konden boeien. Ik ben er dan maar mee gestopt. Voor mij was postzegels verzamelen een speelse manier om kinderen dingen bij te brengen ook punctualiteit en orde. Of het een uitstervende hobby is? Tja, de jeugd kan vandaag zoveel hobby’s beoefenen…”

Hoe dan ook vindt Alain het jammer dat bpost de oude zegels straks niet meer aanvaardt. “Mijn maag keerde toen ik het nieuws vernam mensen hebben er tenslotte ooit voor betaald en mijn filateliehart bloedt.”

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier