Verwarring rond verstrijken eeuwige vergunning in Roeselare, verdwijnen 300 graven?

Marc Vanwalleghem en Wim Vercruysse: "Wij gaan er van uit dat heel veel eeuwige vergunningen in de loop van volgend jaar worden verlengd." (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Op 1 november herdenken we onze overleden familieleden en vrienden maar kunnen we dat dit jaar doen op onze Roeselaarse begraafplaatsen? En verdwijnen er bijna 300 graven met eeuwige vergunning op de parkbegraafplaats? Schepen Marc Vanwalleghem en begraafplaatsbeheerder Wim Vercruysse geven antwoord.

“We kunnen en mogen onze doden herdenken maar we vragen aan iedere bezoeker van onze begraafplaatsen om het gezond verstand te gebruiken”, gaat schepen Marc Vanwalleghem van start.

“Het is niet de bedoeling om met de helft van de familie of met een vriendengroep af te spreken of het kerkhof. Ook moet iedere bezoeker een mondmasker dragen op de begraafplaatsen en afstand bewaren. Normaal zou het dit jaar een zeer drukke 1 november worden want de dodenherdenking valt op een zondag. Op de nieuwe begraafplaats en in Rumbeke en Beveren zien we een normale bedrijvigheid voor de week voor 1 november. Op de parkbegraafplaats is dat een stuk minder omdat dit geen echt actieve begraafplaats meer is”, klinkt het.

Vreemde tijden

“De officiële herdenkingen zullen eveneens kleinschalig zijn. Er komt geen stoet op 1 en 11 november en er steken ook geen Britten van de Torch of Rememberance het Kanaal over. Misschien houdt de Belgian Branch een kleine hulde en zal men een bloemstuk leggen, dat weet ik nog niet zeker. Ook de boodschap van de vredesduif vindt wellicht niet plaats dit jaar. Het zijn uiteraard zeer vreemde tijden want we moeten allemaal samen werken om de besmettingscijfers naar beneden te krijgen. Er is geen intrede van Sinterklaas, er komt geen kerstmarkt en geen ijspiste dit jaar in Roeselare, Wel, op 1 november vragen we ook de medewerking van de bevolking om het veilig te houden op onze begraafplaatsen.”

Gratis verlengen

Op de parkbegraafplaats zijn er ook om en bij de 300 graven waarop een bordje hangt met de mededeling dat de eeuwige vergunning is verstreken. Is dat geen contradictie, een eeuwige vergunning die verstrijkt? “Dit vraagt inderdaad een klein beetje duiding”, zegt begraafplaatsbeheerder Wim Vercruysse.

“In 1971 werd de toenmalige ‘eeuwige vergunning’ afgeschaft door een toen nog nationale wet. Die wet stelt dat alle eeuwige vergunningen worden vervangen door een vergunning voor 50 jaar maar die wel telkens gratis kan verlengd worden. Wanneer familieleden die aanvraag doen, gebeurt dit dus op een zeer eenvoudige vraag. De reden dat er nu heel wat van die bordjes aangebracht zijn, is gewoon omdat de eerste 50 jaar na die wet van 1971 bijna verstreken zijn.”

“Het is niet de bedoeling dat we heel veel graven zullen wegnemen”

“Maar voor alle duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat we heel veel graven zullen wegnemen en al zeker niet op de historische hoek van onze parkbegraafplaats die dateert van 1806.”

Stadsbezit

“Er worden inderdaad nu al graven weggenomen op de uitbreiding van 1950 in de richting van de Westlaan”, neemt schepen Marc Vanwalleghem over. “We spreken over een honderdtal graven per jaar en daar zetten wij in op meer groenuitbreiding van onze parkbegraafplaats. Maar wij gaan er toch van uit dat heel veel eeuwige vergunningen in de loop van volgend jaar worden verlengd en dat die graven mooi onderhouden blijven door de families. De graven waarvoor geen nieuwe vergunningen worden aangevraagd, worden na een jaar bezit van de stad en die zal beslissen wat ermee gebeurt. Worden ze weggehaald, worden ze hersteld, worden ze hergebruikt? Dat zijn afwegingen die moeten gemaakt worden op dat ogenblik en in functie van de beschikbare budgetten. Maar het is zeker de bedoeling dat de mooie, historische graven worden bewaard voor het nageslacht. Het is de geschiedenis van onze stad die we op één plaats zien. Veel gidsbeurten brengen de bezoekers van Roeselare naar die historische hoek van de parkbegraafplaats en men is telkens verrast door deze plek. Ja, met enige zin voor overdrijving en met het allergrootste respect is dit inderdaad het Père Lachaise van Roeselare.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier