Verwarmingspremie voor opvangplaatsen en onthaalouders in Middelkerke

Redactie KW

Ingegeven door de gevolgen van de perfecte storm van energiespeculatie en het militaire conflict in Oekraïne wil het gemeentebestuur enkele gerichte maatregelen nemen om de impact van de stijgende energieprijzen te milderen.

Zo wil Middelkerke aan personen die oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne huisvesten en aan erkende onthaalouders een forfaitaire verwarmingspremie uitreiken.

Steun voor opvangverschaffers

Ondertussen meldden zich zo’n 50 Middelkerkenaars en tweedeverblijvers die gevluchte Oekraïense staatsburgers willen opvangen. De overheid beloofde een premie van 1000 euro per opvangplaats, maar die is niet bedoeld voor particulieren. Aangezien Middelkerke zelf geen opvangplaatsen voorziet, wil het gemeentebestuur de opvangverschaffers ondersteunen nu de energieprijzen de pan uit swingen.

Wie uiteindelijk gevluchte Oekraïners zal opvangen, wordt bepaald na screening door Fedasil. Het particulieren opvangnet is trouwens het laatste element in de opvangcascade: eerst benut men de asielcentra en andere institutionele gebouwen.

Eenmalige premie van € 500

Middelkerke wil € 500 als eenmalige, forfaitaire verwarmingspremie uitreiken aan personen en gezinnen die effectief Oekraïense oorlogsvluchtelingen opvangen. Tot op heden ontving het gemeentebestuur nog geen concrete richtlijnen van de federale overheid. Momenteel maakt het gemeentebestuur werk van een reglement terzake.

Onthaalouders beschermen

Die forfaitaire premie wil Middelkerke ook uitreiken aan de lokale erkende onthaalouders die in hun woning kinderen opvangen. Door hun specifieke statuut zijn zij extra kwetsbaar. Zeker bij hen dreigen de fors stijgende energieprijzen een zware economische impact te veroorzaken. Middelkerke is ook van mening dat het comfort en de gezondheid van kinderen altijd moet bewaakt worden. Ook bij hun opvangouders.

(PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier