Verwaarloosde hond die halfdood uit tuin werd gered mag in asiel blijven

© (Foto AN)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Eva, de golden retriever die tijdens de hittegolf van eind juli op sterven na dood in de tuin van haar eigenaar werd gevonden, mag voorlopig in asiel De Leiestreek blijven. De hond woog amper 11 kilo toen ze bij de dierenarts aankwam en moest daar een hele tijd herstellen.

Eva zweefde eind vorige maand op het randje van de dood. Ze woog amper 11 kilogram toen ze werd gevonden. Ter vergelijking, een gezonde golden retriever weegt al snel 35 kilogram. “Ze had geen dag meer te leven in die tuin”, weten ze bij dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem waar verschillende vrijwilligers haar nu vertroetelen. “Ondertussen krijgt Eva nog steeds vier keer per dag aangepaste voeding en weegt ze al een goede 20 kilogram. Ze is zes jaar oud, ongelofelijk vrolijk en heeft duidelijk graag contact met mensen.”

Een oplettende voorbijganger merkte tijdens de hittegolf van eind juli een uitgemergelde golden retriever op in een Avelgemse achtertuin. Het dier zat al dagen buiten zonder water, eten of gezelschap. Vol afschuw belde de man meteen de politie. Twee agenten kwamen langs maar konden of mochten op dat moment blijkbaar niet ingrijpen. “Binnen dringen op privéterrein is niet vanzelfsprekend. Je moet bijvoorbeeld eerst de eigenaar proberen te contacteren”, klonk het daar toen. Twee dagen later zijn agenten dan toch over gegaan tot inbeslagname.

Eva is op dit moment in principe eigendom van dierenasiel De Leiestreek in Zwevegem. Of de eigenaar haar terug krijgt en of er boetes zullen worden opgelegd hangt van het onderzoek van de dienst dierenwelzijn af. “Maar dat het om dierenmishandeling gaat, daar bestaat geen twijfel over”, verklaart Veerle Debaillie, coördinator van het asiel. “Als een hond zonder medicatie uit zichzelf verdikt dan is er per definitie sprake van ondervoeding en dus mishandeling. We hopen dat wij Eva uiteindelijk mogen plaatsen bij een baasje dat haar wel liefdevol zal verzorgen.”

Verwaarloosde hond die halfdood uit tuin werd gered mag in asiel blijven
© (Foto AN)

Het huidige baasje van het dier hebben ze in het asiel in elk geval nog niet gezien. “De chip van Eva stond nog op naam van de vorige eigenaar. Hij had haar vijf jaar geleden verkocht en wilde niets met de situatie te maken hebben. De huidige eigenaar kreeg een briefje in de bus toen de politie de hond uit zijn tuin haalde, maar ook die hebben we nog niet gehoord. Hij zou wel opgeroepen zijn voor verhoor. Het is jammer dat er nog steeds geen centrale database bestaat met een zwarte lijst. Zelfs als Eva uiteindelijk bij ons mag blijven kan die eigenaar morgen gewoon een nieuwe hond kopen“, vertelt Veerle teleurgesteld.

De zaak komt sowieso voor de rechtbank want de vele kosten die de dierenarts moest maken om Eva te redden zullen verhaald worden op de eigenaar. “Vroeger draaiden asielen daarvoor op, maar dat is gelukkig verleden tijd.” Eva kan dus op dit moment nog niet geadopteerd worden. Wie haar een bezoekje wil brengen kan wel elke weekdag in dierenasiel De Leiestreek terecht. “Mensen die een andere hond willen adopteren zijn trouwens van harte welkom”, voegt Veerle nog toe. “Met 50 honden zitten we op dit moment op maximumcapaciteit. De meeste komen van inbeslagnames. Want hoe triestig de situatie van Eva ook is, ze is zeker niet uniek. Maandag kregen we nog een compleet ondervoede labrador binnen. Een keer was een hond zelfs zo ondervoed dat hij niet te redden viel. We hebben die zachtjes laten inslapen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier