Verwaarloosde geitjes helpen patiënten in Heilig Hart in Ieper

De patiënten nemen de verzorging van de dieren op zich. © foto TP
Redactie KW

Lily, Trudy en Stella zijn de nieuwe bewoners van psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper. Op vraag van de opgenomen patiënten krijgen de verwaarloosde geitjes een nieuwe kans op het domein van het ziekenhuis. “Ze komen van ver, net als wij.”

“Op een evaluatiemoment stelden patiënten en hun familie voor om dieren te houden bij het ziekenhuis”, zegt ergotherapeut Jana Debommarez. “De patiënten wilden ervoor zorgen en ernaartoe wandelen met familie die op bezoek komt. In de gebouwen worden huisdieren niet toegelaten omwille van hygiënische en praktische redenen.”

Op het domein lopen wel ganzen, maar die zijn niet zo toegankelijk. “Er waren verschillende dieren in de running: ezels, paarden en zelfs varkens. We kozen uiteindelijk voor geitjes, omdat ze zo aanhankelijk, slim, speels en sociaal zijn.”

Gered uit zuivelindustrie

De verwaarloosde geiten werden door mensen van vzw Ophelia gered uit de zuivelindustrie en krijgen nu dus een nieuwe toekomst bij Heilig Hart. “Dat is heel symbolisch voor onze mensen, die hier ook een nieuwe kans krijgen. De verzorging gebeurt door de tuingroep en maakt deel uit van de therapie. Het werkt motiverend: sommigen vragen om dit te mogen doen.”

“Ik ga ze elke week voederen en water geven én ik kuis hun strontjes op”, vertelt een patiënte, die liever niet bij naam genoemd wordt. “Ze worden hier goed verzorgd, net als wij. Ze komen van ver en dartelen nu vrolijk rond. Ik word hier behandeld voor manische depressie. De dieren helpen me inzien dat een mooie toekomst mogelijk is. Ook voor wie een zware rugzak heeft.”

Mee gaan wandelen

“Tegen die geitjes kan ik alles zeggen”, zegt de vrouw nog. “Ze antwoorden en oordelen niet, ze bieden alleen maar vriendschap. Ze laten zich makkelijk aaien, leren trucjes en zijn heel dankbaar. Na een zwaar gesprek bij de psycholoog kan ik mezelf hier even opladen en mijn gedachten verzetten.”

“Ik had ze hier graag al gehad tijdens de lockdown, want toen vielen veel vrijheden en therapieën weg”, zegt een andere patiënt. “Hier kom ik geregeld naartoe om de wereld even te ontvluchten. De geiten zijn zeer interactief: ze komen altijd naar je toe, of je nu eten bij je hebt of niet. Op termijn zou ik er graag mee gaan wandelen. Ik kan makkelijker om met dieren dan met mensen. Bij hen zijn minder barrières.”

(TP/ foto TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier