Vervallen huizen maken plaats voor zorgwoningen

Na het bouwverlof wordt de sloophamer bovengehaald. (foto pco)
Redactie KW

Na het bouwverlof worden de woningen in de Poelkapellestraat 38 en 40 in Langemark afgebroken. Ze moeten plaats maken voor twee gebouwen met in totaal acht appartementen voor personen met een beperking.

Het idee kwam destijds van Jenny Ligneel uit Poelkapelle, moeder van Pieter en Nico Tant. “Je wil niet dat je kinderen vereenzamen en je hoopt dat ze lokaal kunnen verankerd blijven.” Het initiatief kwam er, omdat op vandaag opvangplaatsen tekort zijn en dergelijke initiatieven kunnen daarin helpen. Net als de familie Tant, zijn er enkele gezinnen in de gemeente die de nood geuit hebben om een opvangplaats te hebben waar hun dochter of zoon zelfstandig kan wonen. “De gemeente verkoopt de panden met circa 60 are grond aan sociale bouwmaatschappij De Mandel. De Mandel is bouwheer en gunt de opdracht aan een aannemer. Hij zal overgaan tot sloop na het bouwverlof”, zegt schepen Peter Vantomme.

De Mandel schreef een architectenwedstrijd uit. Studio Plus uit Roeselare won met een sterk stedenbouwkundig ontwerp voor twee gebouwen met ruimte voor in totaal acht appartementen met een en twee slaapkamers. “De gelijkvloerse appartementen zijn rolstoeltoegankelijk, hebben een aparte ingang en een tuintje“, benadrukt Peter Vantomme. Indien nodig, kan een van de gelijkvloerse flats gebruikt worden als gemeenschappelijke ruimte. De appartementen op de eerste en tweede verdieping zijn toegankelijk via een trap en beschikken over een eigen balkon.

Rugzakje

In de huurappartementen kunnen mensen terecht met een erkende handicap en een ondersteuningsnood, die recht hebben op een basisondersteuningsforfait, het zogenaamde rugzakje. “Daarmee kan de persoon een aantal niet-medische zorgkosten financieren. Het zullen dus de mensen of de ouders zelf zijn die bepalen wat kan en wat niet. Voorzieningen als Kerckstede of De Lovie kunnen ondersteuning bieden aan personen met een handicap. De diensten van het OCMW zouden kunnen zorgen voor warme maaltijden”, zegt Peter Vantomme.

(pco)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier