Vertelplaten voor ouderen met dementie

V.l.n.r.: Patricia Waerniers, Cédric Play, Ann Hudders en Katrien Dobbelaere.© Regi
V.l.n.r.: Patricia Waerniers, Cédric Play, Ann Hudders en Katrien Dobbelaere.© Regi
Redactie KW

In de bibliotheek van Beernem kan je sinds een week vertelplaten lenen. Die prenten met oude foto’s zijn gericht naar ouderen en in het bijzonder personen met dementie. Ze werden gemaakt volgens een Japanse vertelvorm en roepen bij ouderen herinneringen op uit het verleden.

Heeft u al eens gehoord van Kamishibai? In Beernem wordt deze specifieke vertelvorm nu gebruikt om herinneringen bij ouderen en dementerenden op te roepen. Aan de hand van ontwikkelde vertelplaten met oude foto’s ziet de luisteraar de prent terwijl de voorlezer de tekst ziet. De werkwijze wordt al gebruikt in heel wat basisscholen en nu dus ook in de Beernemse bibliotheek. Op die manier hoopt de gemeente de toegankelijkheid van de bibliotheek en literatuur voor ouderen die moeilijk kunnen lezen, te verlagen.

“Voor dit project werden nu echter oude foto’s gebruikt van Beernem, Oedelem & St-Joris. En daarrond werden vertellingen gemaakt, die op die manier herinneringen oproepen uit het verleden. Dat noemt men in vakjargon reminiscentie , een veelgebruikte methodiek binnen de zorg voor personen met dementie”, legt schepen van Erfgoed en Bibliotheek Patricia Waerniers (CD&V) uit. “Dit is een zeer waardevol project van de Beernemse bibliotheek waaraan Ann Hudders, Cédric Plaiy en Katrien Dobbelaere hebben meegewerkt”, aldus nog schepen Waerniers.

Oude herinneringen

Het drietal werkte mee aan het ontwerp van de verhalen en vertelden de soms erg oude herinneringen reeds aan toehoorders. Intussen werden de vertellingen ook opgenomen, zodat de verhalen ook beschikbaar zijn voor mensen die geen voorlezer ter beschikking hebben. (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier