Verspil geen tijd en energie aan nodeloos geklaag en gezeur

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Er is veel, heel veel, waarover we vandaag, met reden, zouden kunnen klagen. In normale tijden zouden we zeuren over het weer dat het te vaak te heet is, bijvoorbeeld, en veel te droog , over onze tv-zenders die bijna uitsluitend nog maar herhalingen van herhalingen programmeren, over slagers en bakkers die zonder onderlinge afspraak op vakantie zijn, over de stramme spierpijn die de airco in de auto ons bezorgt, over kinderen die zich thuis rot vervelen, over de plaag die onze moestuin belaagt…

Dat is al veel op zich, maar deze zomer komt daar bovenop nog die eindeloze klaaglitanie over dat virusvenijn dat onze hele comfortzone aan het slopen is en over het stilaan ondoorzichtig kluwen aan maatregelen, richtlijnen, adviezen en meningen waarmee we dat virus proberen te counteren.

En ja, het is een lappendeken aan maatregelen in onze provincie. In Kortrijk moet je, zelfs als je in je eentje op een totaal verlaten landelijke publieke wegel wandelt, het mondmasker opzetten. Juist, totaal overbodig en nutteloos. Maar… de maatregel is duidelijk en strak te handhaven. In de buurgemeenten volstaat het dat je een mondmasker altijd en overal bij je hebt. Maar waar moet je dan het masker opzetten? Wees gerust, iedereen die het wil weten, weet dat intussen.

Politici, hou het hoofd koel en doe niet mee aan het opbod aan maatregelen

Zeuren en klagen hierover is tijdverlies, vreet onze energie weg en voedt onze frustraties. Daar schieten we dus niet mee op. Geef ons burgemeesters, gouverneurs en ministers die het hoofd koel weten te houden, die zich niet laten vangen in een onderling opbod aan maatregelen en die de cijfers onverbloemd maar met kennis van zaken meedelen. Het is voor politici op alle niveaus een uitgelezen kans om te groeien in leiderschap. Dat doen ze niet door wild in het rond te springen, voor camera’s en achter micro’s of door ‘te vierklauwe’ maatregelen uit te vinden. Dat soort leiders gaat eerder vroeg dan laat genadeloos tegen de vlakte en daar is niemand mee gebaat.

De omstandigheden zijn in normale tijden zelden of nooit ideaal, in deze ongeziene crisis zijn ze dat dus zeker niet, ze zijn ondoorzichtig, problematisch en chaotisch en voor heel wat mensen ook dramatisch. Er zijn talloze mensen gesneuveld, er zijn talloze mensen hun baan kwijt, er zijn talloze mensen voor wie de toekomst ineens onzeker is. In zulke omstandigheden lijkt onze klaaglitanie over mondmaskers en rode reiszones simpelweg totaal ongepast.

Reageren? Mail naar jan.gheysen@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier