Versoepeling voor zonnepanelen in historisch Brugs stadscentrum teruggefloten

Zonnepanelen in Brugge mogen niet zichtbaar zijn vanuit het openbaar domein. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de versoepeling van het reglement om zonnepanelen te plaatsen in de historische binnenstad van Brugge ongedaan gemaakt. Het Brugs Erfgoedforum tekende met succes bezwaar aan tegen de vergunning die Stad en Provincie verleend hadden voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van een huis in de Ezelstraat in Brugge.

Andries van den Abeele, voorzitter van SOS voor een Leefbaar Brugge, juicht: “De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft een reglement ongedaan gemaakt dat de erfgoedwaarde van onze Unesco Werelderfgoedstad aantastte. Het hoort niet dat zonnepanelen zichtbaar zijn vanop het openbaar domein in onze historische binnenstad.”

Klimaat

SOS voor een Leefbaar Brugge is de koepel boven drie Brugse erfgoedverenigingen. Een ervan, het Brugs Erfgoedforum, trok naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Want in 2022 versoepelde het Brugs stadsbestuur de reglementering inzake zonnepanelen in Brugge Centrum, in de optiek van de klimaatdoelstellingen. Sedertdien kon onder bepaalde voorwaarden afgeweken worden van de strenge normen.

Bijgevolg kreeg de eigenaar van een huis in de Ezelstraat van de Stad Brugge een vergunning om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen. Die panelen waren voorzien op het dak aan de achterzijde van de woning. Ze waren niet zichtbaar vanuit de Ezelstraat, maar wel vanuit de Raamstraat en het Pastoor Vanhaeckeplantsoen.

Bezwaar

Het Brugs Erfgoedforum tekende eerst beroep aan tegen de vergunning van de Stad Brugge. Maar ook de Deputatie bekrachtigde de vergunning, waarna de opposanten bezwaar aantekenden bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Met succes, want dit rechtsorgaan gaf de erfgoedvereniging gelijk: de zonnepanelen tasten het historisch uitzicht aan.

Andries van den Abeele reageert tevreden: “Het Brugs stadsbestuur onderneemt af en toe pogingen om buiten de lijntjes te kleuren en zaken te beslissen die in strijd zijn met de waarden van een beschermde, historische stad. Met de klimaatdoelstellingen als argument. Op zich is het stadscentrum, waar de huizen dicht op elkaar gebouwd zijn, ecologisch. Ik woon zelf heb in de binnenstad en heb geen zonnepanelen nodig om zuinig te zijn met mijn energieverbruik.”

Tegen het advies in

“Het erge is dat er geregeld beslissingen genomen worden tegen het advies van de eigen administratie in. En de Provincie? Die bekrachtigt negen keer op tien een beslissing van een gemeente. Ook als die een scheve schaats rijdt, tegen de visie van de eigen ambtenaren in”, aldus deze erfgoedwatcher.

Wat nu? De Brugse urbanisatie- en milieuschepen Franky Demon (CD&V) was niet bereikbaar voor commentaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier