Het is ondertussen een vaste waarde op de kalender in juni: het Zeeheldenplein wordt dan omgetoverd tot dé culinaire place to be in Oostende. Meer dan twintig restaurants tekenen present op de zevende editie van A l'Ostendaise Kom Proeven! En niet alleen restaurants zetten hun beste beentje voor. Fijnbakkerij Debusschere, Olivier Willems Chocolatier en Bakkerij Decock, die er voor het eerst bij is, zorgen voor lekkere desserts.

28 gerechtjes

In totaal kan je op A l'Ostendaise 28 gerechtjes proeven. De chefs werken met bekende, maar vooral ook met minder bekende vissoorten. "Vorig jaar gingen er 22.000 bordjes de deur uit", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). "Ik hoop dat we dat dit jaar kunnen overstijgen. We dromen van 25.000 bordjes. Met dit evenement zetten we de korte keten nog eens in de kijker. We willen de Oostendse gastronomie verder op de kaart zetten. Nog nieuw dit jaar is trouwens de verhoogde toegankelijkheid. Zo zal er een kiss-and-ridezone zijn voor mensen met een beperking die het festival willen bezoeken."

Er nemen een pak vaste waarden deel aan het festival, maar er zitten ook enkele nieuwkomers bij: Brasserie Le Vieux Port, De Zee Wint, Brasserie Alfons en Toope presenteren voor het eerst gerechtjes op het festival. Nog nieuw is dat dit jaar de Vistrap ook aanwezig zal zijn. De visverkoopsters ruilen voor even de Vis-trap in voor A l'Ostendaise en zullen er verse garnalen en huisgemaakte vissla aan de man brengen. Alle gerechten kosten 6 euro, behalve de garnalen en vissla van de Vistrap.

Mee op zee

Er zullen ook enkele kookdemo's en workshops zijn. Zo komt Sandra Bekkari langs om aan de slag te gaan met een klassiek gerecht met garnalen. Ze toont hoe je iets gezonder kan maken zonder in te boeten aan smaak. Voor het eerst worden ook de kleintjes verwend. Voor hen is er een kookworkshop van Julienne et Marie. Zij gaan aan de slag met Noordzeevis. Ook Seaweedchef Donald Deschagt, Raf De Paepe en Tom De Lombaerde komen interessante demonstraties geven.

Verder kan je dit jaar mee op zee met een vissersboot. Wie dat wil, kan om 6 uur 's morgens vertrekken en de bemanning bijstaan bij de vistechnieken, het klaarmaken van de lijnen en het gutten van de vis. Daarnaast organiseert Toerisme Oostende een gratis maritieme wandeling, waarbij je meestapt langs zestien opmerkelijke plekjes van de visserijcultuur, het havenleven en het maritiem erfgoed van Oostende. Inschrijven voor de vissersboot is verplicht, de wandeling niet.

A l'Ostendaise Kom Proeven! vindt plaats op zaterdag 22 juni van 11 tot 21 uur en op zondag 23 juni van 11 tot 19 uur. De toegang is gratis.

Het is ondertussen een vaste waarde op de kalender in juni: het Zeeheldenplein wordt dan omgetoverd tot dé culinaire place to be in Oostende. Meer dan twintig restaurants tekenen present op de zevende editie van A l'Ostendaise Kom Proeven! En niet alleen restaurants zetten hun beste beentje voor. Fijnbakkerij Debusschere, Olivier Willems Chocolatier en Bakkerij Decock, die er voor het eerst bij is, zorgen voor lekkere desserts. In totaal kan je op A l'Ostendaise 28 gerechtjes proeven. De chefs werken met bekende, maar vooral ook met minder bekende vissoorten. "Vorig jaar gingen er 22.000 bordjes de deur uit", zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). "Ik hoop dat we dat dit jaar kunnen overstijgen. We dromen van 25.000 bordjes. Met dit evenement zetten we de korte keten nog eens in de kijker. We willen de Oostendse gastronomie verder op de kaart zetten. Nog nieuw dit jaar is trouwens de verhoogde toegankelijkheid. Zo zal er een kiss-and-ridezone zijn voor mensen met een beperking die het festival willen bezoeken."Er nemen een pak vaste waarden deel aan het festival, maar er zitten ook enkele nieuwkomers bij: Brasserie Le Vieux Port, De Zee Wint, Brasserie Alfons en Toope presenteren voor het eerst gerechtjes op het festival. Nog nieuw is dat dit jaar de Vistrap ook aanwezig zal zijn. De visverkoopsters ruilen voor even de Vis-trap in voor A l'Ostendaise en zullen er verse garnalen en huisgemaakte vissla aan de man brengen. Alle gerechten kosten 6 euro, behalve de garnalen en vissla van de Vistrap.Er zullen ook enkele kookdemo's en workshops zijn. Zo komt Sandra Bekkari langs om aan de slag te gaan met een klassiek gerecht met garnalen. Ze toont hoe je iets gezonder kan maken zonder in te boeten aan smaak. Voor het eerst worden ook de kleintjes verwend. Voor hen is er een kookworkshop van Julienne et Marie. Zij gaan aan de slag met Noordzeevis. Ook Seaweedchef Donald Deschagt, Raf De Paepe en Tom De Lombaerde komen interessante demonstraties geven.Verder kan je dit jaar mee op zee met een vissersboot. Wie dat wil, kan om 6 uur 's morgens vertrekken en de bemanning bijstaan bij de vistechnieken, het klaarmaken van de lijnen en het gutten van de vis. Daarnaast organiseert Toerisme Oostende een gratis maritieme wandeling, waarbij je meestapt langs zestien opmerkelijke plekjes van de visserijcultuur, het havenleven en het maritiem erfgoed van Oostende. Inschrijven voor de vissersboot is verplicht, de wandeling niet. A l'Ostendaise Kom Proeven! vindt plaats op zaterdag 22 juni van 11 tot 21 uur en op zondag 23 juni van 11 tot 19 uur. De toegang is gratis.