https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Verrassing van formaat in politiek Ardooie: twee oppositieleden stappen op

Christine Vandewaetere werd in 2000 verkozen als gemeenteraadslid. (Foto a-RN)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Christine Vandewaetere werd in 2000 verkozen als gemeenteraadslid. (Foto a-RN)© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Bert Vanden Berghe

Christine Vandewaetere en Steven Demeulenaere van oppositiepartij SamenPlus dienen hun ontslag in bij de eerstkomende gemeenteraad in Ardooie. Hun opvolgers staan intussen al klaar.

Op de gemeenteraad van 25 januari ligt het ontslag van Christine Vandewaetere en Steven Demeulenaere, twee vaste waarden bij oppositiepartij SamenPlus, op tafel. Het gaat naar eigen zeggen om een weloverwogen keuze. “Na twintig jaar in de gemeentepolitiek vond ik het tijd om te stoppen. Twintig jaar vond ik symbolisch een goed moment, het had geen zin om het te rekken tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen”, aldus Christine.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen gaf ze de fakkel van lijsttrekker al door aan Kimara Goethals en gaf Christine al aan baan te willen ruimen voor de jeugd. Ze wordt nu opgevolgd door Elien Rosseel. “Daar ben ik heel blij. Ze is mijn buurmeisje, heel ambitieus en toont veel engagement.” Oorspronkelijk zou Elien volgend jaar een plek opnemen in het Bijzonder Comité (de vroegere OCMW-raad, red.), maar die plaats wordt nu ingenomen door Hilde Stevens.

“Ik mag terugkijken op een boeiende carrière”, weet Christine. “Je merkt wel dat de gemeenteraden anders zijn geworden dan 20 jaar geleden. Soms is het al eens harder, of wordt er meer op de man gespeeld.” Maar Christine stapt allerminst ontgoocheld op. “Integendeel, we hebben nog steeds een enthousiaste ploeg, maar voor mij persoonlijk is het verhaal op.”

In 2000 werd Christine, toen tweede op de lijst, verkozen tot gemeenteraadslid. In 2006 kreeg ze onder meer het gezelschap van Steven Demeulenaere, die steevast zijn tanden zette in de nodige dossiers en een grote bevlogenheid toonde. Christine genoot ook bij meerderheidspartij Groep 82 het nodige aanzien. Ze pleitte ook steevast voor verzoening en was ook een van de personen die de nieuwe partij SamenPlus oprichtte, met leden van de toenmalige CD&V, SP.a en onafhankelijken. Vandaag heeft SamenPlus 4 zitjes in de gemeenteraad. Kimara Goethals en Veerle Dejaeghere zetelen daarbij.

Ook Steven Demeulenaere stopt er mee. (Foto Joke Couvreur)
Ook Steven Demeulenaere stopt er mee. (Foto Joke Couvreur)

Steven Demeulenaere heeft het naar verluidt te druk om alles te combineren, waardoor Christine tot aan de verkiezingen depanneert als CD&V-voorzitter. Steven Demeulenaere reageerde een stuk korter op zijn ontslag. “Het is een persoonlijke keuze. Meer moet daar niet over gezegd worden.”

Opvallend: Steven wordt opgevolgd door Rudi Debusschere. Tijdens de vorige verkiezingen stond hij nog als vierde op de lijst. Rudi komt dus voor het eerst sinds 2012 in de gemeenteraad. Toen raakte hij immers niet herverkozen, maar Rudi – diep vervlochten in het Ardooise politieke landschap en verenigingsleven – bleef een van de sterkhouders achter de partij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten