Verrassend: Koksijde klopt Oostende, maar hoeveel verblijfstoeristen telt jouw gemeente?

© Davy Coghe
Hannes Hosten

Brugge verzamelde vorig jaar het hoogste aantal toeristische overnachtingen in onze provincie. Helemaal geen verrassing, maar de nummer twee is dat wel. Koksijde telde bijna 1,5 miljoen overnachtingen in 2018 en scoort daarmee beter dan Oostende, toch de enige echte stad aan zee. Het was even zoeken naar een verklaring, maar we hebben ze gevonden…

De cijfers over het aantal toeristische overnachtingen per gemeente worden ter beschikking gesteld door Statistiek Vlaanderen. Ze bieden een overzicht van het aantal overnachtingen in hotels, vakantiehuizen, campings, vakantieparken en volwassenenverblijfscentra, jeugdverblijven, jeugdherbergen en gastenkamers. Opvallend: niet Oostende, maar Koksijde is koploper aan de kust met 1.495.569 overnachtingen in 2018, meer dan Oostende met 1.242.763 overnachtingen. We twijfelen er niet aan: Koksijde is ‘fascinerend’, zoals de slagzin van de gemeente luidt, en best een meerdaags verblijf waard. Maar een familiebadplaats die de Koningin der Badsteden naar de kroon steekt? Inderdaad fascinerend.

We dachten eerst aan de aanwezigheid van Sun Parks in deelgemeente Oostduinkerke. Door het subtropisch zwemparadijs is het vakantiepark ook in het putje van de winter een aantrekkelijke bestemming. Dat De Haan met 1.186.839 overnachtingen in 2018 op een mooie derde plaats staat aan onze kust, versterkte dat vermoeden. Ook in De Haan vind je een vestiging van Sun Parks. Maar nee, zo simpel ligt het niet. In Sun Parks De Haan werden vorig jaar 568.000 overnachtingen genoteerd, in Oostduinkerke ‘slechts’ 293.000, zo liet de vakantieparkengroep weten. Sun Parks bepaalt dus in grote mate het succes van De Haan. Ondanks het schattige belle epoque-centrum kiest bijna 48 procent van de vakantiegangers er voor de nabijheid van subtropisch zwemwater. Maar in Koksijde is Sun Parks slechts goed voor 19,6 procent van de overnachtingen. Het helpt mee, maar toch zou Koksijde ook zonder Sun Parks bijna het cijfer van Oostende halen.

Niet Sun Parks, maar verhuur vakantiehuizen bepaalt succes Koksijde

Wat is er nog meer dat Koksijde zo aantrekkelijk maakt? Je hebt een jeugdherberg in Oostduinkerke en Liefoord, het vakantiepark voor militairen nabij de Luchtmachtbasis. Schepen van Toerisme Dorine Geersens wijst ook op de vele bed & breakfasts, campings die recent vernieuwingswerken lieten uitvoeren en hotels die gerenoveerd werden. “Wij hebben heel veel tweede verblijven”, weet de schepen ook. “Die worden ook verhuurd en dat gebeurt bij ons heel dikwijls via agences. Wij hebben dat met Toerisme Koksijde enorm gepromoot. Heel wat tweedeverblijvers bregen familie en vrienden mee. Die logeren dan op andere plaatsen. Onze familiebadplaats heeft een heel trouw publiek, mensen die jaar na jaar terugkomen. Wij staan al jaren in de top vijf.”

Verrassend: Koksijde klopt Oostende, maar hoeveel verblijfstoeristen telt jouw gemeente?

Een kanttekening hierbij: direct verhuur van een vakantiehuis of -appartement, dus zonder dat er een verhuurkantoor bij komt kijken, is niet meegerekend in de cijfers. Dat is in de praktijk wellicht erg moeilijk, maar het maakt dat een deel van de toeristische overnachtingen niet kan worden meegeteld. Ook Sofie Vandamme van hotel Soll Cress in Sint-Idesbald geeft dezelfde uitleg: heel veel vakantieappartementen en -huizen die via verhuurkantoren op de markt worden gebracht. “Maar ook de hotels doen het goed“, voegt ze toe. “Wij lokken heel wat mensen die de drukte van Oostende ontvluchten. En je vindt hier ook goede horecazaken.”

Tweede woningen

Uiteindelijk kloppen we aan bij Westtoer. Het provinciale toerismebedrijf beschikt over een kenniscentrum dat alle cijfers nauwgezet opvolgt. “Koksijde was in 2018 inderdaad de kustgemeente met het meeste aantal overnachtingen in commercieel logies, exclusief direct verhuur”, zegt teammanager Darline Vandaele. “Dit komt omdat iets meer dan de helft van de overnachtingen in commercieel logies in Koksijde gerealiseerd worden door de verhuurvan vakantiewoningen via verhuurkantoren. Koksijde is, na Knokke-Heist, de gemeente met het hoogst aantal tweede woningen aan de kust.” En zo is bevestigd wat we stilaan al hadden vermoed.

Wij domineren Vlaamse top 10

1. Brugge: 2.250.065 overnachtingen

2. Antwerpen: 2.131.867 overnachtingen

3. Koksijde: 1.495.569 overnachtingen

4. Oostende: 1.242.763 overnachtingen

5. De Haan: 1.186.839 overnachtingen

6. Gent: 1.160.864 overnachtingen

7. Knokke-Heist: 988.533 overnachtingen

8. Lommel: 985.902 overnachtingen

9. Mol: 869.553 overnachtingen

10. Blankenberge: 831.237 overnachtingen

Absoluut toeristisch record voor Brugge in 2018

Toeristen in het centrum van Brugge. Onze hoofdstad kreeg in 2018 8,3 miljoen bezoekers over de vloer. (foto belga)
Toeristen in het centrum van Brugge. Onze hoofdstad kreeg in 2018 8,3 miljoen bezoekers over de vloer. (foto belga)© BELGA

Met meer dan 2,25 miljoen overnachtingen is Brugge ook met voorsprong de populairste Vlaamse stad. Grootstad Antwerpen kon 150.000 toeristen minder overtuigen. Gent moet met ‘maar’ 1.160.864 overnachtingen ‘kleine garnalen’ als Koksijde, Oostende en De Haan laten voorgaan en haalt de top vijf niet. In onze hoofdstad reageerden ze alvast enthousiast op dit nieuws.

“De cijfers van Toerisme Vlaanderen bevestigen de statistieken die wij zelf verzamelden op basis van de hoteltaks”, zegt de Brugse schepen voor Toerisme Philip Pierins fier. “In 2018 telde Brugge een miljoen verblijfstoeristen, die goed zijn voor 1,8 miljoen overnachtingen in de Brugse binnenstad. Als je er de hotels en B&B’s buiten de stadspoorten bij rekent, wordt voor het eerst in de geschiedenis de kaap van de 2,25 miljoen overnachtingen overschreden. 2018 is voor Brugge hét recordjaar voor het verblijfstoerisme. Deze vorm van toerisme is hét prioritair aandachtspunt voor ons, want verblijfstoeristen nemen de tijd om de stad te ontdekken.”

“Verblijfstoeristen besteden hier gemiddeld 145 euro per persoon” – Philip Pierins, Brugs schepen voor Toerisme

“Brugge had vorig jaar 8,3 miljoen bezoekers: 6 miljoen dagtoeristen, 1,25 miljoen shoppers en 1 miljoen verblijfstoeristen. In vergelijking met die dagjesmensen zijn de verblijfstoeristen beperkt in aantal en niet belastend voor de stad en haar inwoners. Bovendien besteden verblijfstoeristen veel meer dan dagrecreanten: het gaat om gemiddeld om 145 euro per persoon, terwijl dagjesmensen slechts 72,5 euro uitgeven in Brugge.”

Gouden driehoek

Volgens Philip Pierins komt de leefbaarheid van Brugge nog niet in het gedrang omwille van het toerisme. “Het dagtoerisme concentreert zich in de ‘gouden driehoek’, de andere stille wijken hebben er geen last van. Uit onderzoek weten we dat de steun voor het toerisme bij de Bruggeling groot is, al zijn er specifieke bekommernissen zoals de druk op het betaalbaar wonen en de overlast in het verkeer. Toerisme is en blijft een belangrijke economie. Het is belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen de belangen van inwoners, bezoekers en ondernemers. 6.000 Brugse gezinnen leven van het toerisme.”

Het dagtoerisme wordt al 15 jaar niet meer gepromoot door Toerisme Brugge, maar de 6 miljoen dagtoeristen, waarvan de helft minder dan drie uren in de binnenstad vertoeven, zorgden voor 443 miljoen inkomsten in 2018. De verblijfstoeristen genereren 260 miljoen euro voor Brugge. Er is wel al jaren een hotelstop en een vakantiewoningenstop van kracht.

(SVK)

Kust scoort beter dan Brussel

In 2018 waren er 12.182.123 overnachtingen in onze provincie. Dat zijn er 405.263 meer dan in 2017. Daarmee is onze provincie de grootste slokop in Vlaanderen.

– 93 % van de overnachters komen naar West-Vlaanderen voor vakantie of ontspanning, 3% voor een conferentie of een congres en 4% voor andere beroepsdoeleinden

In totaal werden 3,96 miljoen nachten doorgebracht in hotels, 3,87 miljoen in vakantiewoningen en 1,79 miljoen in vakantieparken.

Met 8.251.783 overnachtingen doet de kust het beter dan onze hoofdstad Brussel (6.993.061 overnachtingen)

24 % van alle Vlaamse overnachtingen gaat naar onze kust, Brugge haalt 6,6%, De Westhoek 2,9%, De Leiestreek 1,7% en het Brugse Ommeland 1%

– 7,7 miljoen Belgen kozen voor een overnachting in West-Vlaanderen. De top vijf van nationaliteiten word vervolledigd door Duitsers (920.358 overnachtingen), Britten (834.071), Fransen (737.035) en Nederlanders (704.617).

– Met 1,95 miljoen overnachtingen is augustus de populairste maand om in West-Vlaanderen te overnachten.