Verrassend geschenk voor Krak van Heuvelland

André Mingneau bij het graf van de Canadese James W. Johnstone met het boek dat hij kreeg met diens liefdesbrieven uit WO I. © EF
Redactie KW

André Mingneau kreeg deze week een pakje vanuit Canada in zijn brievenbus. Het bleek een boek te zijn die de brieven bundelde van een Canadese soldaat die hij aan zijn liefje schreef vanuit de Vlaamse loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

André dankt het boek aan zijn vriendschap met Canadezen die hier in 2003 aanwezig waren om de In Flanders Fields Marathon te lopen waarvan André de organisator is. Het boek heet ‘Somewhere in Flanders, letters from the Front’, en bevat de brieven van de Canadese soldaat James W. Johnstone, die Jim werd genoemd aan het front. André bezocht inmiddels zijn graf op het RE Farm Cemetery langs de Wulvergemstraat in Wijtschate. De begraafplaats is gelegen naast de boerderij van de familie Welvaert uit de serie Eigen Kweek. Er liggen 132 Britten en 47 Canadezen begraven. In 2009 werd de begraafplaats als monument beschermd. “Jim sneuvelde op 24 februari 1916 en was net geen 22 jaar. Laat 24 februari ook nog eens mijn geboortedag zijn”, vertelt André.

Nu 17 jaar geleden stuurde André in de aanloop van de marathon een e-mail naar Canadese relaties. Deze mail kwam uiteindelijk bij een liefdadigheidsinstelling terecht die meteen een actie op het getouw zette. “Mits het verzamelen van fondsen kon iedereen die dat wou mee naar Ieper om ofwel de marathon te lopen of mee te komen als supporter. Uiteindelijk liepen er dat jaar 220 Canadezen mee in de marathon en waren er ook nog eens 110 begeleiders. We klokten dat jaar af op een totaal van 780 lopers. Het tweede grootste aantal ooit van de voorbije 21 edities. In het herdenkingsjaar 2014 noteerden we 1.030 starters.”

Mooie herinneringen

De Heuvellandse Krak heeft alleen maar mooie herinneringen aan de editie van 2003. “Heel uitzonderlijk organiseerden we toen ook een aflossingsmarathon voor vier Canadese deelnemers. Twee daarvan waren broers en beiden al 80-jarigen. Ze hielden eraan om elk 10 kilometer te lopen. ‘s Avonds hadden we een zeer pakkend moment onder de Menenpoort. Die twee broers hadden immers hun vader gekend als gevechtspiloot tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die ook de Canadezen nog sterker met mekaar verbond. Toen de twee broers het volkslied inzetten en de meegereisde Canadezen meezongen, was ik echt ontroerd. Toen de Canadezen hier kwamen in 2003 hadden zij ook een tv-ploeg mee. Hun documentaire van 45 minuten werd tweemaal op de Canadese tv getoond, zelfs eenmaal op 11 november.”

In Flanders Field Marathon

Dit jaar staat de In Flanders Fields Marathon gepland op 20 september. “Momenteel denken we nog niet aan een afgelasting. Onze 22e editie moet een bijzonder evenement worden. We hebben de eerste afspraken met stad Ieper gemaakt en voeren in de stad een aantal parcourswijzigingen door. Zo nemen we in de slotkilometers de kasseien aan Essex Farm, de begraafplaats aan de vaart waar John Mc Crae zijn gedicht schreef en lopen we onder de Menenpoort naar de aankomst op de Grote Markt. Dat is ook alweer van 2014 geleden. Toen werd dit toegelaten in het kader van het herdenkingsjaar. Nu omdat er dan geen Tooghedagen zijn in de stad.”

Ook dit jaar organiseert André Mingneau de Nacht van Vlaanderen in Torhout op 19 juni. “Hierover heerst nog onzekerheid of deze zal gelopen worden. De datum leunt zeer dicht aan bij het eventueel opheffen van de coronamaatregelen.”

André Mingneau woont nu anderhalf jaar in Loker samen met zijn partner Carine Spaens. Beiden volgen de coronamaatregelen op de voet. “Carine zit meermaals per week aan tafel in het provinciaal veiligheidsoverleg geleid door de gouverneur en ikzelf heb wekelijks een videoconferentie met het nationaal partijbestuur van de CD&V waar onder meer Pieter De Crem en Koen Geens op aanwezig zijn.” De Krak van de gemeente Heuvelland droomt ondertussen van een marathon in Heuvelland. “Het parcours heb ik zo goed als klaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier