Update
Verplichte quarantaine en test na terugkeer uit rode zone

Belgen die terugkeren uit een rode zone moeten vanaf donderdag verplicht in quarantaine. Die kan pas worden beëindigd na een negatieve test op dag zeven. Dat heeft het Overlegcomité woensdag beslist, meldt eerste minister Alexander De Croo.

©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
©NICOLAS MAETERLINCK BELGA

Tot op vandaag wordt via de gegevens van het Passagier Lokalisatie Formulier berekend wie een hoog risico liep in het buitenland. Terugkerende reizigers kunnen daarna een sms krijgen die hen een quarantaine oplegt.

Vanaf donderdag moet iedereen die terugkomt uit een rode zone en daar meer dan twee dagen verbleef verplicht in quarantaine, gevolgd door een test. Er zijn wel enkele uitzonderingen voorzien. Wie een kritische functie uitoefent in een essentiële sector, kan nog steeds gaan werken als hij een attest van de werkgever heeft. Studenten krijgen toelating om de quarantaine uitzonderlijk te onderbreken om een examen af te leggen. En voor inwoners die om professionele redenen in het buitenland verbleven, is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, mits attest van de werkgever.

Reizigers per trein, vliegtuig en boot die uit het buitenland komen, zullen systematisch gecontroleerd worden in functie van de nieuwe quarantaineregels. Dat is te horen bij het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Ook voor kinderen

Ook kinderen vallen overigens onder de verplichting, bevestigde de premier. “Ook voor kinderen die terugkomen uit vakantie geldt de quarantaine. Zij kunnen niet naar school gaan.”

De nieuwe maatregelen gelden voorlopig tot 15 januari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.