Verpleegkundige lanceert nieuw pop-upcafé Renard op grens tussen Kruiseke en Geluwe

Sofie Delahaye en haar dochter Sarah Lerouge, die een handje zal toesteken. © MV
Redactie KW

In de mooie tuin van de gewezen vleeshalle en later restaurant De Fonteine langs de Vosstraat opent op vrijdag, zaterdag en zondag pop-upcafé Renard de deuren. Op deze landelijke plek op de grens van Kruiseke en Geluwe komen veel fietsers en wandelaars langs. Uitbaatster Sofie Delahaye werkt als verpleegkundige op de dienst intensieve zorgen van AZ Groeninge Kortrijk.

Sofie is afkomstig uit Harelbeke, haar echtgenoot Olivier Lerouge uit Kuurne. Het koppel woonde tien jaar in Kortrijk en verhuisde bijna zeven jaar geleden naar de Vosstraat. De laatste activiteiten daar waren een feestzaal, uitgebaat door Dirk Dobbels. Lang geleden is het er allemaal begonnen met de vleeshalle van Karel Godderis (77). “Tussen de woning en de garage braken we een deel af en maakten daarmee de tuin ruimer”, vertelt Sofie.

“We noemen onze pop-up eenfiets- en wandelcafeetje’. We liepen al enkele jaren met het idee rond om met zoiets te starten, maar durfden er niet echt aan te beginnen. Door de coronacrisis kwamen hier veel fietsers en wandelaars langs en had ik ook nood aan iets ‘vrolijks’. De laatste maanden waren emotioneel erg zwaar door de vele coronapatiënten en al die sterfgevallen. Begin juni zijn Olivier en ik beginnen brainstormen. We vonden het in deze periode het ideale moment om te starten. Ondertussen zijn we al enkele weekends bezig en we hebben er zeker geen spijt van. Er wordt algemeen verondersteld dat er veel mensen door het coronavirus kiezen voor een vakantie in eigen land en is dat hier dus een ideale stopplaats.”

Elle’s foodtruck

“Je kan bij ons terecht voor een verwenkoffie, een huisgemaakte Picon of verschillende soorten bieren. Er zijn ook suggesties van witte, rode en rosé wijn. Hapjes bieden we nog niet aan, want we hebben onze vergunning nog niet. Op sommige dagen staat Elle’s foodtruck hier. Ze maakt lekkere hamburgers klaar.”

De laatste maanden waren emotioneel erg zwaar door de vele coronapatiënten en al die sterfgevallen – Sofie Delahaye

Olivier Lerouge is zaakvoerder van de vleesgroothandel Delemeat in Gullegem. Hij staat in café Renard in de bar. Het echtpaar telt drie kinderen Sarah (16), Remi (15) en Jean-Baptiste (13). De twee oudsten helpen mee. “We hebben ongeveer veertig plaatsen”, vertelt Sofie. “Er is hier voldoende ruimte om het allemaal volgens de coronaregels te laten verlopen. De mensen zitten veilig van elkaar. De ligging is ideaal. De mensen zitten hier met de voeten in het gras.” (lacht) “Rustig en op het gemak. Ze kunnen ook genieten van de bloemen. Een speeltoestel staat er niet, maar er is voor de kinderen wel een mand met speelgoed. Is het minder goed weer, dan is er plaats in onze garage die we als bar hebben ingericht.”

Eigen taarten

Café Renard is voor verpleegkundige Sofie alvast een uitlaatklep. “Door het coronavirus was het moeilijk”, geeft ze aan. “Ik werk maar halftijds en voor de collega’s die voltijds werken, was het dan nog zwaarder. Het was moeilijk voor heel de groep. We klopten extra uren. Niemand wil dat nog meemaken. Er zijn hier al collega’s geweest en dat maakt het wel leuk. Ik ben trouwens mijn collega’s op intensieve zorgen dankbaar, want dankzij hen lukt het om mijn job te combineren met café Renard. Soms kan ik mijn werkuren wisselen met mijn collega’s.”

Sofie maakt ook al plannen voor de toekomst. “Ik droom van een koffiehuisje met onze eigen taarten”, vertelt ze. “Moest het goed draaien, dan gaan we investeren in een eigen keuken. Het eerste jaar willen we niet te groot groeien. We moeten het tenslotte nog aankunnen. Onze pop-up blijft open tot eind augustus, eventueel nog een maand langer. Een pop-up mag vier keer dertig dagen in het jaar. Misschien doen we ook iets in de winter, bijvoorbeeld in december of januari.”

Er is een petanqueplein beschikbaar en een parking in de weide naast de woning. Café Renard is open op vrijdag en zaterdag van 14 tot 22 uur en zondag van 11 tot 20 uur. Op andere dagen zijn ook groepen mits reservatie welkom. Ook op Facebook te vinden.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier