Verpleegkundige Celine siert muren babykamers: “Werken met kinderen vind ik fantastisch”

Celine Timmerman in de kinderkamer van de kleine Lowie, samen met zijn mama Fatima en papa Tim.©Peter MAENHOUDT PM
Celine Timmerman in de kinderkamer van de kleine Lowie, samen met zijn mama Fatima en papa Tim.©Peter MAENHOUDT PM
Gillian Lowyck

Ondernemen in coronatijden, het is niet vanzelfsprekend. Toch besloot Celine Timmerman (24) uit Oostende de sprong te wagen. Naast haar drukke job als pediatrisch verpleegkundige is ze haar eigen bedrijfje gestart in bijberoep. Met LinesWallart maakt ze vrolijke muurschilderingen in kinder- en babykamers.

Celine Timmerman uit Oostende is pediatrisch verpleegkundige bij begeleidingscentrum De Kade in Brugge. “Ik werk er met kinderen met een beperking”, vertelt ze. “Dat kunnen bijvoorbeeld kinderen zijn die slechtziend of doof zijn, of kinderen met autisme of een meervoudige beperking… Voordien was ik actief als thuisverpleegkundige, maar ik kan echt wel zeggen dat ik hier mijn plaatsje gevonden heb.”

Celine wist al snel dat ze graag met kinderen wou werken. “Tijdens het laatste jaar van mijn opleiding heb ik nog even getwijfeld. De afdeling pediatrie in een ziekenhuis trok me minder aan, maar toen ik mijn stage deed bij De Kade wist ik: ja, dit is het. Werken met kinderen vind ik fantastisch. Ze hebben enorm veel fantasie en humor. Dit is helemaal mijn ding.”

Ruimtemannetjes

Als verpleegkundige beleeft Celine de coronacrisis vanop de eerste rij. “Zeker tijdens de eerste lockdown was het echt niet evident”, vertelt ze. “Leg maar eens uit aan kinderen met autisme dat ze plots niet meer bij hun vrienden in de eetzaal mogen zitten. Velen begrepen het niet en konden dat niet altijd goed uiten. In het begin was het ook heel druk voor ons. Zodra er iemand symptomen ontwikkelde, wisten we bovendien niet goed hoe we dat moesten aanpakken. Vandaag gelukkig wel. Voorlopig zijn we wel redelijk – hout vasthouden – gespaard gebleven.”

“Wij kunnen ook zelf testen”, gaat Celine verder. “Het zijn soms wel lange dagen, met veel verantwoordelijkheid: sturen we een kind met symptomen naar huis of niet? Op den duur zijn de kinderen ook wat bang van ons. Ze zien ons rondwandelen in onze pakken, helemaal beschermd en ze noemen ons ruimtemannetjes. Daarom hebben we nu op onze faceshields een ruimteschip en een ster bevestigd. Zo weten ze dat ze niet bang hoeven te zijn van ons ( glimlacht ).”

“Een leuke muurtekening op je geboortelijst, hoe cool zou dat niet zijn”

Het is die fantasie die Celine goed kan gebruiken in haar bijberoep. Ondanks haar drukke job en corona is ze gestart met LinesWallart. Ze gaat langs bij mensen thuis en vrolijkt er de kinder- of babykamer op met een muurschildering. “Ik heb vroeger nog kunstacademie gevolgd en ben altijd al creatief bezig. Ik hou van tekenen en schilderen, maar als ik iets maak, blijft dat hier vaak gewoon liggen of verdwijnt het in een map. Een muur schenkt me veel meer voldoening.”

De bal ging vier jaar geleden aan het rollen bij de geboorte van het nichtje van Celine. “Toen heb ik haar kamer versierd. Dat lukte beter dan verwacht. Zo kreeg ik regelmatig een opdracht, vooral via mond-aan-mondreclame. Voor corona had ik een flexijob in de horeca. Maar plots zat ik, zoals iedereen, thuis. De eerste weekends waren wel leuk, maar op den duur begon het te kriebelen. Ik noem het een coronadepressie. Ik ben een persoon die niet kan stilzitten en ik hou van uitdagingen. Ik ga graag uit, hou van afspreken met vrienden en reizen… Dat viel nu allemaal weg.”

De liefde voor tekenen kwam weer bovendrijven en Celine besloot de stap te wagen. “Net zoals ik een paar maanden alleen op reis ben gegaan, ben ik nu gewoon gesprongen. Waarom niet iets doen dat ik écht graag doe? Zo is LinesWallart geboren. Doordat mensen vandaag veel thuis zitten, zijn ze vaker bezig met hun interieur. Een muurschildering past daar perfect bij.”

Coronaproof

Celine benadrukt dat ze helemaal coronaproof werkt. “Ik ben tijdens mijn job als verpleegkundige zo bezig met het opvolgen van de maatregelen dat dit gewoon vanzelfsprekend is. Ik zet het raam open, ik werk alleen in de kamer, met mondmasker aan…”

Superhelden of Aristocats, Celine is van alle markten thuis.© gf
Superhelden of Aristocats, Celine is van alle markten thuis.© gf

“Ik haal heel veel voldoening uit het maken van muurschilderingen”, glimlacht Celine. “Het is zo fijn als ik zie hoe gelukkig de kinderen zijn. En de ouders ook. Daarnaast zie ik het niet als werk, is het mijn passie. Een muur is ook een uitdaging. Een tekening is snel klaar, met een muur ben je wel even bezig. Wat er op de muur komt, hangt af van de klant. Ik schilder bomen, namen, Disneyfiguren… Het geboortekaartje op de muur wordt ook regelmatig gevraagd. Alles kan.”

Wat de toekomst brengt? Momenteel zitten mijn weekends al goed vol ( lacht ). Ik denk bijvoorbeeld nog over samenwerkingen met babywinkels. Een muurschildering op je geboortelijstje zetten, hoe leuk is dat niet”, lacht Celine tot slot.

Je kan de werken van Celine vinden via haar Facebook- en Instagrampagina ‘Lines_wallart’. Meer info via lineswallart@gmail.com.