Verpleegkundige AZ Delta in Roeselare klaagt wanbeleid rond mondmaskers aan

Joris Vandevelde is spoedverpleegkundige bij AZ Delta. © (gf)
Redactie KW

In een veelgelezen Facebookpost richt Joris Vandevelde, spoedverpleegkundige bij AZ Delta in Roeselare, zich donderdagavond woest tot onze beleidsvoerders. “De met veel bravoure aangekondigde eerste lading FFP2 mondmaskers voor de ‘helden op de frontlinie’ zijn een echte farce”, spreekt hij klare taal. Tegelijk uit hij zijn respect voor enkele ‘echte helden’ uit zijn dagelijkse werkomgeving.

Hij richt zich daarbij aan de Belgische overheid, in het bijzonder minister Maggie De Block. “De met veel bravoure aangekondigde eerste lading FFP2 mondmaskers voor de ‘helden op de frontlinie’ zijn een echte farce”, opent Joris zijn open brief. “Ze sluiten niet aan, zijn opvallend dunner en lichter, voelen tout-court onveilig aan. Je weet het gewoon, het zijn de Naaiks onder de mondmaskers.”

“Erg zuur werd er vorige week bij ons op dienst al mee gelachen: ‘Er is hier iemand dik geld aan het verdienen met die koffiefilters. Een ijzertje erop, twee elastiekjes eraan en hoppakee: verpatsen die handel.’ Het duurde toch een paar dagen voor onze sterke vermoedens van dit boerenbedrog de media hadden bereikt. Zaterdag 28 maart heeft het Nederlands Ministerie van Volksgezondheid maar liefst de helft van zijn gekochte mondmaskers teruggeroepen: 600.000 stuks! Maar bij u ging er geen belletje rinkelen. Niets aan de hand.”

“Zondag in de late namiddag kwam een officieel bericht vanuit UZ Leuven dat ze 3.000 mondmaskers hebben afgekeurd wegens onveilig: een losse neusbrug, slechte kwaliteit… Deze maskers kwamen van een gift werd erbij vermeld. Geen paniek, onze maskers werden bij aankomst gecontroleerd door het Geneesmiddelen Agentschap en het FOD Economie. De overheid waakt over u!”

Achter slot en grendel

“Ik werd nog meer ongemakkelijk, wij zouden wel eens exact dezelfde maskers kunnen dragen. Tegen de zin van mijn vrouw moest de beloofde zorgeloze zondagse tv-avond alweer plaats maken voor een resem WhatsApp berichten naar collega-verpleegkundigen in dit land. Ook andere ziekenhuizen blijken de levering tot nader order achter slot en grendel te hebben geplaatst wegens onveilig… Ow shit!”

“Dinsdagochtend komt het bericht dat het Antwerpse Revalidatieziekenhuis RevArte zijn via FOD geleverde mondmaskers heeft afgekeurd. Deze zaten verpakt in… gebruikte bananendozen met hier en daar fecaliën van een niet-nader geïdentificeerd dier. De dozen kwamen uit Colombia begot. Een ding is zeker, fecaliën van een olifant zullen het niet zijn geweest…”, gaat Joris verder. “‘We kunnen onmogelijk alles controleren’, luidt de officiële repliek. Tragikomedie … weeral!”

Voorraad uitgeput

“Ondertussen zijn diezelfde dag onze echte medische FFP2 maskers op de dienst echt op. Collega’s, mezelf incluis, zoeken er even naarstig naar als de laatste rol wc-papier in een grootwarenhuis. Collega’s zijn zelfs bereid om een gebruikt masker van de shift voor hen opnieuw te gebruiken. Iets wat natuurlijk niet gebeurt maar het is duidelijk: alles is goed, zolang het maar niet die rommel is van onze dierbare overheid…”

“Alleen zijn deze dus echt op. Noodgedwongen moet je dus een shift starten met een koffiefilter die niet aansluit en afzakt. Je weet dat je contact zal hebben met positieve patiënten en hier geldt de social distancing-regel dus niet. Mentaal sta je aan de start van de Dodentocht met die fucking Naaiks aan. Maar hey… we zullen doorgaan met de wankele zekerheid om door te gaan… Nog acht uur en dertig minuten en we mogen douchen (buiten de arbeidsduur uiteraard).”

“Noodgedwongen moet je dus een shift starten met een koffiefilter die niet aansluit en afzakt”

“Dan kan ik mijn kindjes… mmm nee, misschien moet ik vanavond beter geen slaapwel kus geven als ik om 22 uur uitgedroogd thuiskom. Het is al woensdag 1 april als De Tijd als eerste bericht: ‘Ziekenhuizen klagen over niet-aansluitende maskers.’ De bal gaat eindelijk aan het rollen. Tegen het avondnieuws is het een hot-topic. De beruchte FFP2 maskers met het KN95 label deugen voor geen meter. In Terzake sabelen onderzoekers aan de Universiteit van Antwerpen de maskers neer met één blik. Gebuisd op alle vlak. Geen beetje bescherming bieden ze.”

“Onze WhatsApp groep staat roodgloeiend. Collega’s zijn razend, voelen zich bedrogen. De groepsdynamiek krijgt een pijnlijke deuk terwijl er nu net bergen werden verzet voor maar ook achter de schermen. Weeral eens het slachtoffer van valse beloftes of slecht beleid van de overheid….”

Uitdroging

“Dat wij zouden besmet geraken, daar houdt iedere nuchtere collega wel rekening mee maar op zo’n manier? Nadat je godverdomme iedere dag probeert op een correcte manier je beschermingskledij aan en uit te doen, je het bewust en onbewust laat om een glas water te drinken waardoor je ogen tegen het einde van de shift pieken van uitdroging, je jezelf probeert te beheersen om maar niet in je oog te wrijven, je handen openliggen van de nieuwe handontsmetting en je daar na iedere handeling opnieuw aan herinnerd wordt omwille van die alcohol…”

“Neen, niet op die manier. Echt niet op die manier willen we slachtoffer of verspreider worden… Mogelijks bekeken worden als paria’s omdat we onze job uitoefenen waar we verdorie zoveel voor opgeven op sociaal vlak. Beste politici en ook politici in de oppositie (die nu wellicht gretig in de handjes wrijven) laat het om vanavond lekker fancy mee te applaudisseren. Echt waar! Laat het om ons op sociale media helden te noemen in de hoop wat stemmen te ronselen. Het voelt echt hypocriet aan.”

Professioneel materiaal

“Wij willen geen helden zijn, wij willen gewoon onze job correct uitoefenen zoals het een echte professional betaamt. Gebruik liever die tijd om eens deftig samen te zitten en met echte concrete oplossingen te komen. Als je die oplossingen niet kan bieden, kom dan uit je luie zetel en ga wat vrijwilligerswerk doen in het ziekenhuis of een rusthuis in je buurt. Geloof me, de deuren zullen wagenwijd openstaan.”

“Want onder andere net daar vind je op dit moment de echte Caped Crusaders. Mensen zoals Robby, docent Engels, die vrijwillig in ons ziekenhuis komt poetsen en logistieke taken uitvoeren. De jonge gast die al iedere avond om 20 uur voor ons ziekenhuis oprecht geëmotioneerd en uit volle borst ‘You’ll Never Walk Alone’ komt zingen terwijl de muziek uit zijn getunede auto loeit met naast hem een horde zusters uit het rusthuis. Het contrast kan niet groter zijn. Man, Jij bent mijn held.”

Zij die elke avond applaudiseren voor de geleverde prestaties, dat zijn de echte helden, aldus Joris.
Zij die elke avond applaudiseren voor de geleverde prestaties, dat zijn de echte helden, aldus Joris.© (gf)

“De man die gisteren, uit eigen beweging, maar liefst 200 degelijke FFP2 maskers van uit zijn bedrijf kwam doneren. Wat een cadeau. Wat een opluchting! Jij bent mijn held! Net zoals vele anderen zijn dat mijn helden. Ik vergeet er zoveel, echte moedige helden. Maar niet jullie beste politici, vooral niet jullie!”

Jorishttps://www.facebook.comFacebook1

Aan de Belgische overheid, in het bijzonder Minister De Block en Minister De Backer… De met veel bravoure aangekondigde…

Geplaatst door Joris Vandevelde op Donderdag 2 april 2020
rich1.0https://www.facebook.com/joris.vandevelde.5/posts/10157468847999563552

(WV/TD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten