Veronique en Baziel (Moeninckhof) met boerderijmarkt in Kanegem: “Indoor markt is ideaal in de zomer én winter”

© WMe
Redactie KW

Wie op vrijdagnamiddag mensen met zakken vol groenten, fruit, zuivel, aardappelen en vlees ziet voorbijkomen in Kanegem, mag er bijna zeker van zijn dat zij van de boerderijmarkt komen. Veronique Vandeputte en haar man Baziel De Zutter van het Moeninckhof organiseren er sinds oktober de boerderijmarkt, een indoor markt waar je allerlei lekkers kan vinden.

Veronique Vandeputte ruilde zo’n acht jaar geleden haar kantoorjob voor een leven tussen zuivel en langs markten. Een 9-to-5 job kan je het niet noemen.

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jullie uit?

“In feite staan wij altijd heel vroeg op om aan de slag te gaan. In het begin van de week vind je ons terug in de productie, waar we alle productjes die we aanbieden zelf maken. Vanaf de woensdag kan je Baziel op de markt vinden, zelf ga ik nog een dagje thuis door. Van donderdag tot en met zaterdag ga ik dan mee naar de markt. Dat vind ik in elk geval een goede combinatie van thuiswerken en tussen de mensen zijn. Vroeg starten betekent dat we vaak om 4 of 5 uur al bezig zijn. ’s Middags komen we dan rond 13 uur weer thuis, waarna we ons papierwerk doen en het weer richting zuivelzaal gaat. Daar zijn we toch vaak tot rond 20.30 uur terug te vinden.”

Een kantoorjob inruilen voor een eigen bedrijf is toch niet evident. Vanwaar het idee?

“Ik kreeg het eigenlijk al van thuis uit mee, daar kweekten we groenten in serres en was er ook een thuisverkoop. We waren met zeven kinderen en hebben thuis altijd goed geholpen. Sommige van mijn broers gingen ook al mee met marktkramers. Dat sprak me ook wel aan, maar door verder te studeren en dan een bureaujob uit te oefenen, is het er nooit van gekomen. Ik heb wel broers die winkelier zijn en die ga ik al eens helpen, maar uiteindelijk is ons bedrijf zo’n beetje op ons pad gekomen. Baziel raakte wat uitgekeken op zijn koeienstal en wilde iets anders gaan doen. Toen ik voorstelde om samen iets te ondernemen en mijn job op te geven, schrok hij eerst een beetje van mijn enthousiasme. Maar toen kwam de mogelijkheid om de productie van yoghurt in glazen potjes over te nemen en dát was het voor ons.”

Het is niet bij yoghurt gebleven, want jullie zijn toch sterk bezig met uitbreiden?

“Van in het begin hebben we de bestaande markten overgenomen en ook wat uitgebreid, maar al in 2015 had Baziel de droom om in de schuur een boerderijmarkt te houden. We registreerden datzelfde jaar zelfs de domeinnaam al! Het is een idee dat we oppikten in Frankrijk, maar dat hier niet bestaat. Onze oude schuur is beetje bij beetje opgeknapt, tot onze dochter ineens vroeg wanneer we van onze droom eens werk zouden gaan maken. We hebben toen een aantal marktkramers aangesproken en op 7 oktober 2022 zijn we echt van start gegaan. Zie het als een unieke hoevewinkel, een soort indoormarkt waar we niet afhankelijk zijn van het weer. In de winter is het er lekker warm, in de zomer heerlijk koel. De boerderijmarkt is één keer per week open, op vrijdag van 16 tot 18.30 uur. Je vindt er brood, groenten, fruit, vlees, zuivel, bintjes en meer. Via een persoonlijke QR-code registreert de klant aan elk kraam zijn aankopen, om ze dan in één keer aan de kassa af te rekenen. Heel gemakkelijk en handig.”

Jullie staan van woensdag tot zaterdag op verschillende markten. Waar geniet je het meest van op zo’n momenten?

“Markten doen is echt ons ding, van ons allebei. We doen het vooral graag, omdat we dan onder de lokale mensen komen. Zelf ben ik niet van Tielt, maar van Kruisem. Het is niet zo evident om in een andere streek mensen te leren kennen, zeker niet als je ook nog eens in Gent werkt en dus niet zo vaak aan de school van je kinderen kan staan. Via de markten leer ik nu wél de mensen van Tielt en omstreken kennen en dat vind ik echt de max.”

Koesteren jullie nog dromen?

“Vooral dat alles goed mag blijven draaien. We proberen ook regelmatig eens met acties uit te pakken. Zo kregen de klanten met Valentijn een bloemetje mee. Eigenlijk ligt er zowat elke vrijdag wel een klein geschenkje te wachten op onze klanten. Momenteel werken we volop aan een lente-actie. Naar aanleiding van de Week van de Korte Keten willen we graag een elektrische fiets verloten. Daarnaast hoop ik dat de markten op verplaatsing nog lang mogen blijven bestaan. We steken er veel energie in, maar je merkt dat jonge mensen vooral op zaterdag naar de markt afzakken. Tijdens de week ligt dat door werk toch moeilijk. Voeding heeft iedereen natuurlijk nodig en de mensen blijven toch graag komen voor een stukje vis en een kippetje. De markt is ook een sociaal gebeuren. Het is altijd leuk in een gemeente om te zien dat mensen zelfs afspreken met vrienden en familie om na de inkopen nog samen een koffietje te gaan drinken.” (LDP)

Zowat elke vrijdag hebben we een klein geschenkje voor onze klanten

Meer info: boerderijmarkt.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier