Verongelukte Kato Vandenbogaerde geëerd voor veldloop met minuut stilte

Opa Luc Demeestere laat net voor de start van de volkscross een roze ballon op ter nagedachtenis van Kato Vandenbogaerde. (foto ELD) © ELD
Redactie KW

In een zonovergoten Beveren-Leie werd de in 2020 verongelukte Kato Vandenbogaerde vorige zondag geëerd met een minuut stilte en het oplaten van een roze ballon tijdens de jaarlijkse veldloop. Het werd een emotioneel moment voor de aanwezige familieleden op de Gemeentelijke Sportterreinen in Beveren-Leie.

Net voor de start van de volksloop werd er ter nagedachtenis van Kato Vandenbogaerde (12), die op 18 september 2020 in Zwevegem met haar fiets onder een vrachtwagen terecht kwam, een minuut stilte gehouden. Opa Luc Demeestere liet na dat moment van stilte een roze ballon op. “Dit is en blijft onwezenlijk”, vertelt Luc Demeestere (73). “Ik zag ons Kato iedere dag als ze van school kwam. Ze sprong iedere keer rond rond de klok van 16.15 uur eens binnen. Mijn dochter Wendy, haar mama, woont immers 500 meter verder op. Haar glaasje ice tea haalde ze uit de frigo, haar paar karamelletjes at ze op… Ze maakte de snoepjes open, en wist dat ik er eentje ging nemen. Nu zie ik al die kinderen van school komen, maar ons Kato niet meer…” (stilte).

“Ik had een heel goeie band met haar, ik mag dit misschien niet zeggen maar de beste van al mijn kleinkinderen. Ze was altijd zo vrolijk. Ze zorgde altijd voor animo, ook op training bij haar favoriete loopclub VACBL. Als ze al eens niet mee was kreeg ik de vraag: waar is Kato? Kato was ook een grote dierenvriend. Ze had een hondje. Ze was verzot op dieren… en op mensen. Later wilde ze dierenverzorger worden. Ze was vier handen op één buik met haar neef Kevin, terwijl haar zus Yana dit met Robin is.”

Op de lange baan

“Kato stierf op 18 september 2020”, gaat de Zwevegemnaar verder. “In 2018 al waren verkeersdeskundigen van plan om de fietsveiligheid aan te pakken. Het was voorzien dat er een verkeersluwe omgeving ging komen. In 2019 was de goedkeuring er, de subsidies waren er. Maar alles werd op de lange baan geschoven. Werken aan de Bekaertstraat kregen voorrang boven een verkeersveilige omgeving voor fietsers. Anders hadden we Katootje misschien nog onder ons. Ik neem dit de gemeente heel kwalijk. Het gevoel blijft onbeschrijfelijk. Heel je leven wordt geboycot.”

“Als je ouders sterven kan je dit nog plaatsen. Ook mijn broer en zus stierven aan kanker. Ook dat kan je makkelijker plaatsen als ze niet meer moeten lijden. Maar Kato… nee dat niet. Ik ben de Vrije Atletiek Club Beveren Leie heel dankbaar voor alles wat ze voor ons gedaan hebben. Dankzij voorzitter Sammy Declerck is er op de plaats van het ongeval een gedenkteken gekomen. Zonder hem was dit er nu nog niet. Dit zijn topmensen.”

Neef Robin eerde Kato door tijdens de volksloop met een foto de finish zegevierend te overschrijden. “Op voorhand had ik dit scenario in mijn gedachten”, vertelt Robin. “Met een foto in mijn hand van Kato, haar zus Yana, mezelf en mijn broer Kevin wilde ik de eindmeet zegevierend overschrijden. Dat ik dit op de veldloop kan doen, georganiseerd door Kato haar favoriete sportclub, is super. Kato blijft een ongelofelijk gemis in ons leven. Zondag neem ik deel aan het BK veldlopen in Brussel met AZW, ook een club waar Kato aangesloten was. Wat ik ervan moet verwachten, blijft koffiedik kijken”, besluit Robin. (Eddy Lippens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier