Vernieuwde Wilgendijk en Stovestraat geopend na werken in Diksmuide: “Veiligheid fietsers staat voorop”

Myrthe en Niene Masscheleyn houden het lint vast. Achter het lint zien we schepen Marc De Keyrel, burgemeester Lies Laridon, schepenen Gaby Verstraete en Marc Deprez die het lint knipt, schepen Martin Obin, Jonas Masscheleyn (papa van de tweelingzusjes) en schepen Katleen Winne. © ACK
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

Diksmuide werkt aan een stadskernvernieuwing. Daarom werd de Grote Markt vernieuwd en ook een paar straten. Nu was het de beurt aan de Wilgendijk en de Stovestraat.

“De vernieuwing van de Wilgendijk en de Stovestraat past in een grotere visie voor de stadskern van Diksmuide, waarbij die in twee legislaturen vernieuwd zal worden”, speechte burgemeester Lies Laridon. “We hebben deze woonstraat veilig, gezellig en met aandacht voor duurzaamheid aangelegd. In deze straat kennen mensen elkaar nog en praten ze met elkaar. Deze straat is veilig, net en zal voor gezelligheid zorgen. Naar duurzaamheid toe is er een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd en werd ook gezorgd voor groen in de straat.”

Afsluit tweede deel

“Het eerste deel van de stadskernvernieuwing startte in 2016 in de Vaartstraat. Daarna kwamen de Gen. Bar. Jacquestraat en de Halve Maanstraat en de Grote Markt aan de beurt. Het eerste gedeelte van de stadskernvernieuwing werd afgesloten in 2018. Met de Wilgendijk en de Stovestraat wordt het tweede deel afgesloten”, informeert burgemeester Laridon. “Het totale kostenplaatje van dit project komt op 1.647.917,04 euro, BTW inbegrepen en waarvan stad Diksmuide 874.891.89 euro betaalt. De derde en laatste fase behelst de vernieuwing van de Kiekenstraat die voorlopig werd geasfalteerd. Die werken voorzien we in de volgende legislatuur.”

Toen de plannen voor de vernieuwing werden opgemaakt, wilden we graag de focus leggen op het comfort van voetgangers en de fietsers

De Grote Markt en de straten die in het project van de stadskernvernieuwing zijn opgenomen, zijn allemaal in dezelfde stijl afgewerkt. “Toen de plannen voor de vernieuwing werden opgemaakt, wilden we graag de focus leggen op het comfort van voetgangers en de fietsers. Er werd een watergreppel voorzien in de Stovestraat, aansluitend op de schikking van de parkeerplaatsen, om het voor fietsers aangenamer te maken. De weg werd over de volledige breedte aangelegd op hetzelfde niveau en in dezelfde materialen als in de Generaal Baron Jacquesstraat”, legt schepen van Openbare Werken Marc Deprez uit.

Eenrichtingsverkeer

“In de Wilgendijk geldt voortaan eenrichtingverkeer, van de Kiekenstraat naar de Generaal Baron Jacquesstraat, wat fietsen een pak aangenamer en veiliger maakt. De voetpaden werden verbreed naar anderhalve meter. Door de invoering van het eenrichtingverkeer kan gedeeltelijk aan weerszijden van de straat geparkeerd worden. Het aantal parkeervakken werd uitgebreid van 28 parkeervakken naar 33. Die zijn nu ook afgelijnd. De parkeervakken werden zo uitgelijnd dat bewoners ook voor je eigen poort kunnen parkeren als jullie dat wensen. Dat was een heel bewuste keuze van ons”, gaat schepen Deprez verder.

“Met de heraanleg van de Stovestraat en Wilgendijk wijzigt ook de verkeerssituatie. We voerden nu ook in de Wilgendijk eenrichtingverkeer in, waarbij je inrijdt via de Kiekenstraat en uitkomt in de Generaal Baron Jacquesstraat. Daarnaast wijzigde het centrum van Diksmuide op 1 februari in een fietszone waardoor je ook in de Stovestraat en Wilgendijk geen fietsers mag inhalen. De veiligheid van de zwakke weggebruiker, inwoners en scholieren staat voorop!”

De opening werd muzikaal omkaderd door de Kon. Har. De Burgerskring van Diksmuide.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.