Vernieuwde overzetbootjes op de IJzer

Redactie KW

De overzetbootjes op de IJzer waren vorig jaar een schot in de roos. Burgemeester Laridon: “Dit jaar gaan we voor elektrisch aangestuurde vlotten én er is plaats voor de fiets.”

De overzetbootjes op de IJzer waren vorig jaar een schot in de roos. Bijna 2.000 mensen genoten van een fikse wandeling en lieten zich met plezier overzetten naar de overkant van de IJzer. “Dat succes was aanleiding om dit jaar opnieuw voor overzetbootjes te zorgen”, aldus burgemeester Lies Laridon. “ Van mei tot eind oktober worden de bootjes opnieuw ingezet, maar dit jaar zorgden we voor extra comfort voor de gebruikers .”

Twee locaties

“De roeibootjes van vorig jaar vervingen we door elektrisch aangestuurde vlotten en er is plaats voor de fiets. We hebben die vlotten aangekocht voor de prijs van 18.000 euro. Ze zijn van het type Eayfloats met een gewicht van 167 kg. Met de aluminium reling komt daar nog 40 kg bij. De bestuurder zullen maximaal 4 mensen en maximaal 4 fietsen kunnen meenemen , want het maximale gewicht bedraagt 700 kg. Het drijfvermogen komt op een totaal van 1.800 kg, er is dus nog een marge.”

Er zijn twee locaties waar men zich kan laten overzetten: nabij de Dodengang, tussen het Stiltepad en de Galileiwegel, en ook halfweg tussen Diksmuide en Knokkebrug, ter hoogte van museumcafé Fot’oeil en de Rapestraat. “Van mei tot eind oktober kan men een Easyfloat-vlot gebruiken om je over te zetten. Aan de oever werden pontons met een korte trap voorzien. Een deel van de vangrail wordt weggenomen en langs de trap is een fietsgeul voorzien .”

Elke dag tijden zomervakantie

“Voor het comfort van de veerbedieners hebben we een huisje voorzien waar ze bij wind of regen kunnen schuilen en wat benodigdheden in kunnen opbergen. Voor de bediening van de vlotten heeft de stad Diksmuide 5 jobstudenten beschikbaar. De vlotten zijn in het voor- en het najaar beschikbaar tijdens de weekends, van 13u tot 18u. Tijdens de zomervakantie kan je elke dag gebruik maken van de vlotten, van 10u tot 18u. Concreet gaat het van 3 juli tot 29 augustus. Bij heel slecht weer zal het veer niet varen en wijken de uren mogelijks af van de voorgeprogrammeerde schema.”

De burgemeester heeft het nog kort over de motor: “De motor is een complete buitenboordmotor met uitneembare accu. Het voordeel? De motor is zeer stil. De motor kunnen we opladen met een acculader. We onderzoeken de optie om deels op zonne-energie te varen .”

Blankaart

“Dit jaar verwachten we meer passagiers dan vorig jaar, omdat dus ook fietsers de veerverbinding kunnen gebruiken. Bovendien start Westtoer straks een nieuw wandelnetwerk ‘Blankaart’ op, met knooppunten van de IJzerboomgaard tot Boezinge. Via een QR-code op de locaties en aan het begin van de Rapestraat kun je de actuele bedrijfsuren raadplegen. (ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier