Vernieuwde organisatie voor kleiduifschieting Beveren

Naar jaarlijkse gewoonte vindt eind augustus de kleiduifschieting plaats in Beveren. Op het veld vlakbij de kruising van de Hooistraat met de Tasscheweg zullen op 24 en 25 augustus opnieuw zo’n 200 schutters het beste van zichzelf geven. De organisatie ligt in handen van Clayschutters De Zuidhoek, de nieuwe club van vaste organisatoren Jacques Decancq, Paul Marcus en Patrick en Jordi Claeys.

Jordi Claeys. (foto SM)

“Er is een einde gekomen aan de samenwerking met schuttersvereniging Sint-Michiel, waardoor we een eigen club moesten oprichten om deze wedstrijd te kunnen organiseren en stempels te kunnen geven”, aldus de 23-jarige Jordi Claeys, die als voorzitter fungeert bij de nieuwe club Clayschutters De Zuidhoek. “Het is ondertussen onze 17de editie, maar het is dus de eerste keer met onze nieuwe club. De drijvende krachten achter deze organisatie zijn wel nog altijd dezelfde mensen als vroeger: Jacques Decancq, Paul Marcus, mijn vader Patrick Claeys en mezelf. Wapenhandel Decoster zal ook opnieuw van de partij zijn, waardoor er net als vorig jaar vier machines beschikbaar zullen zijn.”

Sport promoten

De kleiduifschieting, verplicht met staalhagel van maximum 28 gram, gaat op zaterdag 24 en zondag 25 augustus telkens om 13 uur van start en duurt tot 20.20 uur. Sportschutters kunnen er één van hun twaalf stempels komen verdienen, die ze nodig hebben om hun licentie te behouden. Maar ook niet-leden (vanaf 18 jaar) zijn van harte welkom om kennis te komen maken met de sport.

“Zij kunnen met een dagpas ook eens proeven van deze prachtige sport die bij veel mensen onbekend is. Wapens hebben vaak een negatieve bijklank, maar dat is onterecht. Schieten met lood en met (semi-)automatische wapen is zelfs verboden. Mensen die eens willen proberen kunnen zich perfect de dag zelf inschrijven. Voor slechts vijf euro mogen ze tien keer schieten.”

Mensen die willen proberen kunnen zich perfect de dag zelf inschrijven

“Hopelijk wordt het net zo’n succes als vorig jaar en mogen we opnieuw 200 schutters per dag verwelkomen”, gaat de Bevernaar verder. “Veel wedstrijden zijn er niet meer in de provincie, maar ze blijven behoorlijk wat volk lokken. Er kruipt altijd heel wat werk in de voorbereiding en afbraak ervan – zo wordt bijvoorbeeld het veld afgedekt met netten, goed voor 5.000 vierkante meter, om de brokstukken op te vangen – maar we doen het met plezier om deze prachtige sport te promoten.”

“Net als vorig jaar hebben we opnieuw prijzen voorzien. Bij trapstand, waarbij de schijf alle kanten kan uitvliegen, is dat een fles wijn. Bij oefenstand, waar de schijf gewoon rechtdoor gaat, krijgt men een drankbonnetje. En de mensen moeten niet per se schieten om langs te komen op ons terrein. Er is een bar voorzien in de tent, waardoor we het ook bij regen drooghouden en er een gezellige namiddag kunnen van maken”, besluit Jordi Claeys. (SM)

Mensen die lid willen worden van Clayschutters De Zuidhoek, die momenteel 16 leden telt, kunnen contact opnemen met Jordi via jordiclaeys@hotmail.com. Het lidgeld bedraagt 18 euro, waarvan er 13,5 euro naar de FROS-verzekering gaat. Ieder lid krijgt korting op zijn reeksen tijdens de jaarlijkse weideschieting in augustus.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.