Vernieuwde Grote Markt Diksmuide krijgt groen en waterpartijen

Redactie KW

In CC Kruispunt kreeg een honderdtal Diksmuidelingen in primeur het ontwerp van het masterplan Grote Markt en omgeving te zien.

Leden van het studiebureau Grontmij presenteerden het resultaat van verschillende eerdere inspraaksessies met de burger, en welke oplossingen zij bedacht hebben voor de daar aangebrachte pijnpunten en suggesties.

Volgens het masterplan blijft Koning Auto welkom in het stadscentrum, maar dan wel als gast. Versmalde wegprofielen, de invoering van eenrichtingsverkeer en het wegnemen van parkeerplaatsen op bepaalde plekken moeten Diksmuide toegankelijker maken voor de zwakke weggebruiker. Ook het sluipverkeer in het centrum, langs de as Generaal Baron Jacquesstraat-Grote Markt en Kleine Dijk-Grote Dijk, wordt aangepakt. Kortparkeren wordt de norm, wie voor langere tijd zijn auto kwijt wil, kan terecht op de randparkings die op wandelafstand van het centrum liggen.

Een open ontmoetingsplek met terrassen, zitjes en speelelementen

Door deze laatste ingreep krijgt de Grote Markt een radicaal ander uitzicht. Niet langer volgestouwd met auto’s maar, zoals veel inwoners en scholieren tijdens de inspraaksessies suggereerden, een open ontmoetingsplek met terrassen, zitjes en speelelementen. Kortparkeren kan aan de zuidelijke schaduwzijde, het gedeelte aan het stadhuis, de zonzijde, wordt een open plein. Een vijver zal de gerestaureerde gevel van het stadhuis weerspiegelen, en er zijn ook plannen om een fontein aan te leggen. Het standbeeld van generaal baron Jacques moet wel verhuizen om het masterplan te realiseren. Helemaal verdwijnen doet de controversiële oorlogsheld niet: mogelijk krijgt hij een stekje op het Italiëplein.

Tegen eind dit jaar moet het masterplan definitief klaar zijn. Momenteel wordt nog het verkeersmodel verfijnd en wordt onderzocht of ondergronds parkeren onder de markt een realistische optie is. Over het algemeen waren de reacties op het voorlopige plan positief, al wezen verschillende deelnemers erop dat de auto pas echt uit het centrum geweerd kan worden als de ring rond Diksmuide een feit is.

(TVDW/TVDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.