Vernieuwd Vondelpad wordt toeristische troef voor Mesen

Burgemeester Evrard en schepen Develter op het nieuwe wandelpad. © EF
Redactie KW

Net voor het bouwverlof werd de eerste fase van het herstel van het wandelpad in Mesen afgewerkt. “Het vondelpad dat vanuit het Iers Vredespark vertrekt naar onder meer het Nieuw-Zeelandmonument was op vele plaatsen niet meer veilig,” weet schepen van toerisme Kim Develter.

Toen in 1998 het Iers Vredespark in Mesen werd ingehuldigd werd een aantal jaren later ook een wandelpad vanuit het park aangelegd. “Dit pad werd nu hersteld. Er werd gekozen voor een tropisch hardhout met daarin verwerkt een aantal fijne steentjes die dienst doen als een antisliplaag. Het eerste deel van het vondelpad gaat over de pool. Deze wordt in het najaar ook nog uitgeslibd. Ook de poortjes worden nog vernieuwd. Net als de trappen die leiden naar het Peace Fields. Het pad werd wel al extra gevisualiseerd door het plaatsen van kastanjepalen.”

Mesen kreeg voor dit project de nodige financiële steun van het Regionaal Landschap Westhoek en van Westtoer die binnenkort uitpakt met deze wandeling als nieuwe stadswandeling voor Mesen.

“En die wordt 3,7 kilometer lang met bewegwijzering via koperen klinknagels op het wegdek. Op deze klinknagels worden de Sint-Niklaaskerk en de Vredestoren afgebeeld.” Langsheen het parcours staan ook kunstwerkjes van de leerlingen van de vrije basisschool de Kleine Prins.

“Zij maakten in 2019 een aantal haiku’s samen met de bergdichter Geert De Kockere,” aldus de schepen. Eenmaal het wandelpad volledig afgewerkt is, wordt het uitkijken naar de officiële inwandeling. “Die hadden we graag gepland met de opening van ons uitkijkpunt op de kerk en dat was voorzien op 13 september met Open Monumentendag. Gezien de meerwerken aan dit project zal deze datum wellicht niet gehaald worden.”

Het vernieuwde pad betekent zeker een meerwaarde voor het toerisme in Mesen. “Door de coronacrisis merken we duidelijk minder Britten op in onze stad. Daarentegen zien we dan weer meer dagjestoeristen in ons straatbeeld. Het zijn dan vooral landgenoten, maar ook Nederlanders. Dat ze daarbij een terrasje doen is voor onze horeca ook een meevaller.” De dagjestoeristen starten hun dagje Mesen meestal met een bezoek aan het toeristisch infopunt (TIP). Daar bevindt zich onder meer een aquarel van Adolf Hitler uit de Eerste Wereldoorlog.

“Eind 1914 werd Hitler als soldaat gewond en verzorgd in de Bethlehemhoeve, in de Rijselstraat. Tijdens zijn revalidatie maakte hij diverse tekeningen en schilderijen van de ruïnes van het stadje Mesen. Zo schilderde hij een aquarel van de vernielde Sint-Niklaaskerk. En dit is een absolute blikvanger in ons TIP.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier