Vernieuwd stadhuis Diksmuide officieel geopend

Redactie KW

Vlaams minister-president Geert Bourgeois en provinciegouverneur Carl Decaluwé kregen zaterdag de eer om het vernieuwde stadhuis van Diksmuide officieel te openen. Dat gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Lies Laridon, het schepencollege en leden van de gemeenteraad. Ook eregouverneur Paul Breyne tekende present.

Het stadhuis kreeg een grondige restauratiebeurt en werd in de eerste plaats toegankelijker gemaakt voor personen met een fysieke beperking. De ingang voor het publiek bevindt zich voortaan namelijk aan de achterzijde van het gebouw, op het binnenplein waar trappen en een helling de bezoeker binnenloodsen. Voor ceremoniële gelegenheden blijft de officiële ingang met pui aan de kant van de Grote Markt dienst doen. Er werd ook een lift geïnstalleerd, zodat de diensten op de verdiepingen voor iedereen bereikbaar zijn. Ten slotte werden de nodige ingrepen verricht om het gebouw energiezuinig te maken, dat alles met respect voor het historisch erfgoed. Het stadhuis is namelijk sinds 1999 een beschermd monument, terwijl het belfort voorkomt op de lijst van Unesco Werelderfgoed.

De kostprijs van de werken, die in het najaar van 2012 van start zijn gegaan, werd oorspronkelijk geraamd op iets meer dan 6,5 miljoen euro. Extra stabiliteitswerken en de bevloering van het binnenplein deden het bedrag uiteindelijk oplopen tot bijna 7 miljoen euro. Stad Diksmuide diende daarvan om en bij de 4 miljoen euro zelf te voorzien, de rest werd geput uit subsidies vanwege Onroerend Erfgoed, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen en het Europese Interreg IV-project. Wie het vernieuwde stadhuis met eigen ogen wil bekijken, kan dat zondag tussen 10 en 17 uur, en maandag van 9 tot 12 uur. Op maandag 29 februari van 14 tot 17 uur zijn de diensten burgerzaken, lokale economie, centrummanagement en archief gesloten wegens verhuis. Vanaf dinsdag 1 maart zijn deze diensten toegankelijk in het stadhuis.

(TVDW – foto TVDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier