Vernieuwd FAS luchtvaartmuseum opent de deuren in Wevelgem

De vrijwilligers van het FAS museum staan klaar om bezoekers een rondleiding te geven. V.l.n.r. Julien Alleman, Philippe Bolen, Freddy Baert, Bart Vandamme, Harold De Brabander en Etienne De Grave. (foto SLW)
Redactie KW

Luchtvaartmuseum FAS bestaat in 2020 dertig jaar. Meteen een goede reden om het vorige winter een grondige opfrissingsbeurt te geven. Het enige museum dat de gemeente nog rijk is zoomt vanaf nu meer in op de Wevelgemse luchthaven, zijn geschiedenis en de voorwerpen die op en rond het vliegveld zijn gevonden.

Deze maand opent het luchtvaartmuseum FAS Expo opnieuw de deuren. ‘Het FAS’ is een verborgen parel, weggestopt tegen de grens met Bissegem aan. In een oude bunker bij het luchthavengebouw werd dertig jaar geleden een museum over de luchtvaart opgericht, veel van wat je er kan zien is afkomstig van het vliegveld in Wevelgem.

Het zou een feestelijke verjaardag worden. “Vorige winter waren we druk bezig om ons museum helemaal op te frissen”, vertelt Freddy Baert. “Een likje verf, de herschikking van de stukken en de film die we vertonen in onze cinemazaal werd geactualiseerd.”

Een propeller, een schietstoel of een zwarte doos die eigenlijk rood is. Je kan het daar allemaal met je eigen ogen zien, terwijl een van de vrijwilligers je een rondleiding geeft. Kenners rijden een heel eind om voor een bezoekje.

Flugplatz Bisseghem

“We beseffen tegelijkertijd dat heel wat mensen, ook Wevelgemnaren, niet eens weten dat hier een museum is. Het enige museum dat Wevelgem nog telt na het sluiten van het Hoevemuseum”, zegt Bart Vandamme. “Daarom hebben we bij de vernieuwing gezocht naar raakpunten met het lokale vliegveld dat bijna zo oud is als de luchtvaart zelf.”

Je kan er een prachtig diorama zien van hoe De Flugplatz Bisseghem eruitzag in 1917. Op een schaal 1:72 werden de loodsen en vliegtuigen in modelbouw nagemaakt. Elektronische spitsvondigheden zorgen ervoor dat de propellers draaien en de vliegtuigen kerosine tanken.

Een ander opmerkelijke ruimte is de ‘Manfred von Richthofen-kamer’, von Richthofen is beter bekend als ‘De Rode Baron’. Deze Duitse held uit WO I hij haalde niet minder dan 80 vijandelijke vliegtuigen neer was een tijd gestationeerd op de Wevelgemse luchthaven. “Als hij een vliegtuig had neergeschoten, stuurde hij een aandenken naar huis waar het een plaats kreeg in zijn woonkamer”, weet Bart Vandamme. “De huiskamer die we hier hebben ingericht bevat eveneens souvenirs van de vliegtuigen die hij heeft neergehaald. Een soort kopie van zijn kamer thuis.”

Nieuwe stukken

Even verderop aan de muur hangt een staalplaat. “Nee nee, dat is een stuk uit de vleugel van een Henkel die hier neergestort is in 1939”, corrigeert Etienne De Grave. “Jarenlang deed ze dienst als afsluiting van een kippenren, tot we de eigenaar er konden van overtuigen het stuk in ons museum onder te brengen.”

Voor de trouwe bezoekers heeft het museum ook heel wat nieuws te bieden. De vrijwilligers konden beslag leggen op een aantal motoren, zoals een Rolls-Royce Derwent 5-motor. Het gevaarte weegt 560 kilogram. “We hebben de motor uit elkaar moeten halen om hem door de nauwe gang te kunnen loodsen”, zegt Philippe Bolen. “Het was een hele klus om die weer in elkaar te steken. En voorts moesten we muren en lambriseringen aanpassen om alle nieuwe tentoonstellingsmateriaal een plaats te kunnen geven.”

Het museum is vrij en gratis toegankelijk iedere eerste zondag van de maand, tussen 14 en 17 uur. Buiten die publieksdagen kan een geleid groepsbezoek aangevraagd worden op bezoekFASluchtvaartmuseum@gmail.com. Alle informatie en de covid-19-maatregelen die gelden kan je vinden op de website www.fasinfo.be onder ‘luchtvaartmuseum’. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier