Vernieuwd Ensorhuis opent op 19 mei in Oostende

© Arne deboosere
Redactie KW

Op 19 mei openen het vernieuwde Ensorhuis en het gloednieuwe interactieve belevingscentrum in het aanpalende pand, het vroegere hotel Providence-Regina, waar de grootmeester destijds graag over de vloer kwam.

Vanaf mei 2020 brengt Oostende hulde aan James Ensor, die zijn hele leven in de Stad aan Zee woonde. Naast de opening van het vernieuwde Ensorhuis staat een veelzijdig programma in de startblokken, dat Ensor in al zijn facetten belicht: van evenementen voorzien van een vleugje Ensor over een interactieve wandeling tot samenwerkingen met restaurants, hotels en winkels.

Naast het gerenoveerde Ensorhuis wordt nu ook het grootste deel van het aanpalende hoekpand gewijd aan het leven van de Oostendse meester.

De realisatie kost 3,6 miljoen euro, waarvan 1.809.870,60 voor rekening van de Vlaamse overheid. De provincie West-Vlaanderen voorziet een subsidie van 125.000 euro. De overige 1.665.129,4 euro wordt opgehoest door de stad Oostende. De investering moet voor het grootste deel worden terugverdiend door de uitbating. Toerisme Oostende krijgt de exploitatie in handen.

Interactief belevingscentrum

Het hoekpand naast het Ensorhuis is het voormalige hotel Providence-Regina en kreeg zijn uitzicht vermoedelijk in de jaren twintig. Het gebouw is beschermd en ook het interieur biedt de kans om de elegantie van weleer in ere te herstellen. Enkel het stuk richting Zeeheldenplein behoort tot het Getaway Hotel en niet tot het Ensormuseum. Grote bouwkundige aanpassingen zijn er niet, het pand blijft intact. “De toevoeging van het interactieve gedeelte zorgt niet enkel voor een grotere capaciteit en betere toegankelijkheid, maar geeft bezoekers extra inzicht in de complexe leefwereld van Ensor”, klinkt het. “Elke belevingsruimte is toegespitst op een apart thema. Aan de straatkant is er ook een expositieruimte met wisselende tentoonstellingen. De eerste tentoonstelling Ensor en de Zee exploreert de hechte link tussen de schilder en zijn geboortestad.”

Wim Opbrouck sprak de stem van Ensor in op wandelapp

Verder kan je het kunstwerk De Baden van Oostende tot leven wekken als je de interactieve wand aanraakt. Bezoekers kunnen ook aan speed painting doen, waarbij ze met technologie zelf een schilderij van Ensor moeten afwerken in maximum één minuut.

Daarnaast kan je met 3D-viewers ontdekken hoe de omliggende straten er vroeger uitzagen. Naast de klassieke audiotour is er een familietour met een iets speelser karakter. Gust, de kamerknecht van Ensor, neemt je mee op avontuur, vertelt grappige anekdotes en geeft kleine doe-opdrachten.

Wandeling

Samen met de (her)opening van het Ensorhuis en het belevingscentrum komt er ook een nieuwe interactieve wandeling. Dankzij de app kunnen gebruikers nu Ensor vergezellen op een wandeling door zijn thuisstad. Onderweg vertelt hij niet enkel over zichzelf, maar ook over zijn vrienden en de rijke geschiedenis van Oostende. Voor elke plek werd uniek audio -en visueel materiaal gemaakt. De audio werd ingesproken door Wim Opbrouck.

De app is gratis te downloaden in de app store van je smartphone. Om de wandeling te ‘unlocken’ betaal je eenmalig 5 euro, maar het is gratis als je een bezoek brengt aan het Ensorhuis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier