Vernieuwd bestuur bij Eligiuskoor uit Ledegem

Het Eligiuskoor, met vooraan hun nieuwe dirigent Pieterjan Veranneman. (foto JS) © Do NOT CROP without my permission
Redactie KW

Bij het Eligiuskoor, dat 25 jaar bestaat, werd het bestuur vernieuwd. Op 26 december sluiten het kerkkoor z’n jubileumjaar af met een kerstconcert, in samenwerking met harmonie De Kunstvrienden en de koren uit Rollegem-Kapelle en Ledegem.

Het Sint-Eligiuskoor werd opgericht op 21 februari 1994, onder impuls van toenmalig pastoor Freddy Malfait. “Rond de kerstperiode deed pastoor Malfait een oproep om een koor op te richten.

Een 50-tal dames en heren toonde zich bereid om te zingen en André Porte werd aangesteld als dirigent”, vertelt voormalig secretaris Krista Basyn. “Oorspronkelijk waren we wel een kerkkoor en de naam van het koor verwees naar de patroonheilige van de gelijknamige kerk in Sint-Eloois-Winkel. Geleidelijk aan traden we ook buiten de kerkmuren op met een ruime keuze en variatie van liederen.”

Toen werd ook de naam Sint geschrapt uit de titel en het koor ging verder door het leven onder de naam Eligiuskoor.

Mannen met baarden

Onlangs werd het bestuur van het Eligiuskoor vernieuwd. Dirigent André Porte wordt opgevolgd door Pieterjan Veranneman. Piet Raepsaet is de nieuwe secretaris, in opvolging van Krista Basyn. Willy Mullebrouck volgt Patrick Vandromme op als voorzitter.

“We zijn alle drie mannen met baarden”, lacht Piet Raepsaet. “De vervangingen zijn vlot verlopen. We blijven allemaal nog meezingen in het koor, enkel de verantwoordelijkheid is wat veranderd. Het koor telt een 40-tal leden die wekelijks op maandagavond anderhalf uur repeteren in de zaal St.-Elooi. Na de repetitie wordt er vaak nog wat gezellig nagekaart. De verhoudingen in het koor liggen perfect met 27 vrouwenstemmen en 14 mannenstemmen, waaronder zeven tenoren en zeven bassen.”

Piet Detailleur was vroeger de organist tijdens de repetities. Nu dirigeert Pieterjan Veranneman op maandag en begeleidt hij ook op het orgel. Tijdens de optredens en missen is Piet de vaste organist, terwijl Pieterjan dirigeert. Pieterjan, die leraar is in de RHIZO- scholengroep in Kortrijk, was vroeger dirigent van de jeugdharmonie in Sint-Eloois-Winkel en is ook koorleider van het Santa Luciakoor in Lendelede.

Naar aanleidig van ons jubileumjaar zal ons koorfeest met veel luister gevierd worden

In al die jaren waren er bij het Eligiuskoor heel wat topmomenten. Zo mochten ze op 17 februari 2004 in Laken een misviering opluisteren voor de overleden leden van de koninklijke familie. Ook hun reis naar Rome was een topper.

eigen gemeente

“We gaan regelmatig op reis met ons koor. Ook in eigen gemeente hebben we topmomenten met de intocht van de sint, onze eigen Sint-Cecilieviering, de viering van Winkel Koerse, de speciale vieringen op hoogdagen in de kerk en de meimaand in Dadizele. Er was ook een jaarlijkse misviering in Wenduine. We treden ook op met de koren uit Ledegem en viermaal per jaar zijn we in Rustenhove aanwezig. Daarnaast hebben we ook onze jaarlijks koorfeest met fietstocht en barbecue. Naar aanleiding van ons jubileumjaar zal dit feest dit jaar met veel luister gevierd worden”, zegt secretaris Piet Raepsaet.

Inbreng

“We vormen een enthousiaste groep van mensen die graag zingen. Nieuwe leden zijn trouwens steeds welkom. Onze koorleden hebben hun inbreng op zowel muzikaal als organisatorisch vlak”, besluit voorzitter Willy Mullebrouck. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier