Vermoorde Gerdy Delannoy wordt zaterdag begraven: kennissen getuigen over deze aimabele man

Gerdy Delannoy werd vermoord aangetroffen in de woning in de Lysbrugstraat.
Wouter Vander Stricht

Gerdy Delannoy (53) is vermoord door zijn partner Steven M. (43), die daarover bekentenissen aflegde. De feiten speelden zich af in de Lysbrugsraat in Ingelmunster waar het koppel sinds 4 maanden samenwoonde. Op 25 september zouden ze ook trouwen met een groot bijhorend feest in het Bierkasteel van brouwerij Van Honsebrouck, waarvoor Gerdy jarenlang werkte. Maar na een avondje uit kwam het weer eens tot ruzie. Gerdy werd vrijdagmorgen levensloos aangetroffen. Volgens verklaringen van het parket zou de Kachtemnaar op brutale wijze zijn dood gestampt. Wij gingen op zoek naar getuigenissen over deze aimabele man.

Het ongeloof over de moord op Gerdy Delannoy is groot. De manier waarop hij gedood werd, is nog stuitender. Hij zou volgens verklaringen van het parket dood gestampt zijn. In Izegem en Ingelmunster, waar Gerdy leefde en werkte, reageert men vol ongeloof. De familie van Gerdy Delannoy wilde liever niet reageren. Gerdy, die lang vrijgezel bleef, woonde jarenlang bij zijn ouders Werner Delannoy en Jeannette Eeckhout. Hij had ook nog een broer Franky die met zijn gezin in Rumbeke huist. Maar Gerdy was vooral in Kachtem een bekend figuur. Hij maakte ook nog deel uit van de Sint-Janskaarters die in ‘t Nieuwe Gemeentehuis huisden. Vorig jaar in juni prijkt hij nog op de foto van het kampioensfeest.

Vermoorde Gerdy Delannoy wordt zaterdag begraven: kennissen getuigen over deze aimabele man

Ook het cliënteel van ‘Hoornaerts’ kende Gerdy maar al te goed, want hij zat er vaak met zijn kenmerkende Palm in de hand. Hij was ook een spaakwaterval en voetbal was zijn ding. Gerdy leek een eeuwige vrijgezel te blijven. Maar uiteindelijk vond hij toch de liefde. Zijn relatie met Steven M. dateert van vorige zomer. Over zijn partner is een stuk minder geweten. Hij was in de horeca actief, was onder meer kelner in in Chapoo Dadizele, Ter Eeste Roeselare en ook heel kort in ‘t Nieuw Gemeentehuis in Kachtem. Maar de 43-jarige man, die uit Sint-Baafs-Vijve afkomstig zou zijn, werkte wegens ziekte ondertussen tijd niet meer. Net als Gerdy, die eind deze maand 54 zou worden overigens.

Etentje in Martess

Gerdy’s beroepsloopbaan speelde zich af bij brouwerij Van Honsebrouck, waar hij in de voetsporen van zijn pa trad. De familie is er dus bekend. Lindsey Herman, mevrouw Xavier Van Honsebrouck, maar ook HR-verantwoordelijke in het Bierkasteel kan het ook maar niet begrijpen. Gerdy werkte een kwarteeuw in de brouwerij, maar na een rugoperatie was werken voor hem onmogelijk geworden. “Hij was bij ons aan de slag als herverpakker. Dat wil zeggen dat hij de speciale verpakkingen, zoals bijvoorbeeld geschenkartikelen, voor zijn rekening nam. Hij was graag gezien door de collega’s en voor ons was hij een zeer loyale medewerker. Uiteindelijk begon hij met de rug te sukkelen. Na de operatie keerde hij nog even terug, maar toen bleek dat werken echt niet meer ging, was hij op de ziekteverzekering aangewezen.”

Dader Steven M. legde bekentenissen af.
Dader Steven M. legde bekentenissen af.

Lindsey had Gerdy en zijn partner en later moordenaar Steven M. recent nog gezien. “Ze waren hier voor het proefmenu. Ze wilden trouwen, de datum was al vast gelegd op vrijdag 25 september. Ze genoten van hun avond, er leek geen vuiltje aan de lucht.”

Maar dat bleek ook niet donderdagavond toen Kristof Gryspeerdt hen ging ophalen. Voor een etentje dat later een fatale zou blijken. “Het bleek het laatste avondmaal van Gerdy te zijn”, slikt Kristof nog even. “Ik kende hen niet goed, maar had hen eerder al in mijn taxi gehad. Ik was hen gaan ophalen en zette hen af aan restaurant Martess in de Roeselaarsestraat. Omstreeks 0.30 uur ben ik hen gaan ophalen aan ‘t Plectrum waar ze stonden te wachten. Ze hadden duidelijk er een leuke avond op zitten en hadden wat gedronken. Maar daarvoor dient ook een taxi, om je veilig terug thuis te brengen. Toen ik hen afzette, had ik niet door wat er zich even later zou afspelen.”

Gerdy had gsm vergeten

De volgende ochtend trok de taxi-chauffeur opnieuw richting de Lysbrugstraat in Ingelmunster. “Er had iemand een gsm-toestel in mijn taxi achter gelaten. Ik zag het pas ‘s morgens, had ik het ‘s avonds nog gezien, was het misschien anders gelopen. Ik wist niet tot wiens gsm het was, ik had immers meerdere klanten die avond. Maar ik kon het toestel aan de praat krijgen en zag het aan Gerdy toebehoorde. Ik moest die morgen toch iemand naar Ingelmunster voeren en ik wilde die gsm terug thuis gaan bezorgen. Maar toen waren de politiediensten al ter plaatse.”

Voorzitter Ronny Ghillemyn: “Bij SV Izegem was Gerdy jarenlang een gewaardeerd afgevaardigde”

En die konden enkel het overlijden van Gerdy vaststellen. Steven M., die zelf de politie had gebeld en eerst in alle toonaarden had ontkend, bekende zaterdagavond de moord te hebben gepleegd. Meer nog: hij had het slachtoffer dood gestampt. “Verbijsterend”, zegt Frank Devolder. De eigenaar van Schoenen en Sport Devolder is met zijn zaak huiseigenaar van de woning in de Lysbrugstraat die het koppel sinds enkele maanden huurde. “Ik kende Gerdy nog van zijn tijd in het bestuur van SV Izegem”, zegt Frank. “Nu hij hier was komen wonen, kwam hij vaak een praatje slaan. En hij was altijd vergezeld van zijn hondje Oscarke. We waren zelfs al uitgenodigd op hun huwelijk. Hij was het komen vragen in de winkel, maar moest tot een derde keer toe terugkomen om mij aan te treffen. De dader kende ik vaag, hij zwaaide wel als we elkaar zagen. Van problemen heb ik daar niets gemerkt. Maar blijkbaar zijn de stoppen toch goed doorgeslagen.”

Gerdy was inderdaad jarenlang in het bestuur van SV Izegem, dat nu is opgegaan in de fusie met VK Kachtem tot VV Emelgem-Kachtem. Maar de huidige voorzitter, Ronny Ghillemyn, was toen ook al op post. “Ik had het koppel nog recent gezien. Toen mijn vrouw me het nieuws vertelde, kon ik het haast niet geloven. Zo’n joviale gast, je kon aan hem echt alles vragen.”

Bestuurslid SV Izegem

De broer van Gerdy, Franky Delannoy, was ook enkele jaren secretaris van SV Izegem. Gerdy maakte ook een tiental jaar deel uit van het SVI-bestuur, toen het team nog aan de Mentenhoek speelde en het lokaal in The Corner was gevestigd. In The Corner stichtte Gerdy overigens mee de kaartclub. “Bij SV Izegem was hij ook jarenlang een gewaardeerd afgevaardigde. Ook in het bestuur was hij bereid om overal te helpen.”

Uiteindelijk stapte Gerdy eind jaren ’90 uit het bestuur. “Ik had de tijd niet meer om de donderdagavondvergaderingen bij te wonen”, verklaarde hij hierover ooit in deze krant. Maar Gerdy bleef een verwoed voetballiefhebber. Die zijn liefde voor Club Brugge niet onder stoelen of banken stak. Hij was ook altijd in de weer met zijn smartphone om de voetbaluitslagen te volgen.

Gerdy Delannoy richtte ooit mee de kaartclub op in café The Corner, maar was ook lid van de Sint-Janskaarters. Hij staat hier op de kampioensfoto in juni 2019, links van kampioen Raf Stragier (met beker).
Gerdy Delannoy richtte ooit mee de kaartclub op in café The Corner, maar was ook lid van de Sint-Janskaarters. Hij staat hier op de kampioensfoto in juni 2019, links van kampioen Raf Stragier (met beker).© foto CLY

Gerdy woonde lang bij zijn ouders in de Lavendelstraat. Enkele jaren geleden betrok hij een appartement op het Kachtemseplein, waar vroeger nog café De Miere gevestigd was. Recent was hij met zijn vriend Steven M., die zelf een tijdlang in de Izegemse Roeselarestraat woonde, in Ingelmunster gaan samenwonen. Tot die fatale nacht.

Roger Lammerti uit de Lysbrugstraat 12 woonde vlak naast Gerdy:
Roger Lammerti uit de Lysbrugstraat 12 woonde vlak naast Gerdy: “Er was vaak veel lawaai, vooral ‘s nachts.”© PADI

Hoewel heel wat mensen hen als een perfect koppel beschouwden, getuigen buren dat het er wel meer bovenarms op zat. Roger Lammertin uit Lysbrugstraat 12 in Ingelmunster was een naaste buur. “Op 2 november 2019 zijn ze hier komen wonen”, weet Roger. “Vooral met slachtoffer Gerdy sloegen we in de tuin wel eens een praatje. De moordenaar zelf zagen we niet veel. Er kwam vaak bezoek over de vloer en het ging er meermaals luidruchtig aan toe. Ze leefden ‘s nachts, bleven dan lang in bed liggen. Die avond hoorden we ook geruzie, maar dat kwam dus wel meer voor. Mijn vrouw kon rond 2 uur ‘ s nachts de slaap niet vatten door ‘t lawaai. Enkele uren later wisten we wat er gebeurd was. Op zo’n manier aan je einde moeten komen, dat is niet te begrijpen.” (PADI/WVS)

Van Gerdy Delannoy wordt zaterdag 7 maart om 12 uur afscheid genomen in uitvaartcentrum Snoeck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier